Ministar Oleg Butković obišao prometne infrastrukturne objekte oštećene potresom na pogođenim područjima u Sisačko - moslavačkoj županiji

  • Slika /slike/foto 1_21/foto MIN-SMZ 5-1_20/nsl MIN-SMZ 5-1_20.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima tijekom današnjeg dana boravio je u posjetu Sisačko - moslavačkoj županiji, u okviru kojega je obišao oštećenu prometnu infrastrukturu na potresom pogođenom području.

Službeni posjet započeo je sastankom sa županom Sisačko - moslavačke županije, Ivom Žinićem, u zgradi Županije, na kojem je ministar Butković upoznat sa posljedicama katastrofalnog potresa te se razgovaralo o modalitetima saniranja nastalih šteta, poglavito na objekatima prometne infrastrukture, čija obnova je od ključnog značaja za normalizaciju života i gospodarstva na području sve tri županije, koje su pretrpjele značajne štete uzrokovane potresom. 

Nakon sastanka u Županiji ministar Butković, u pratnji župana Žinića i načelnika Stožera civilne zaštite Sisačko - moslavačke županije, Romana Rosavca i šefa sisačkog kolodvora Zvonka Hrgetića krenuo je u obilazak zgrade Željezničkog kolodvora Sisak, koja je u potresu znatno konstrukcijski oštećena. Po završetku obilaska ministar Butković dao je izjave za medije uz osvrt na viđeno stanje šteta na terenu, kao i planove obnove: "HŽ infrastruktura pregledala je kompletnu prugu prema Sisku. Zgrada željezničkog kolodvora u Sisku, koju smo sada obišli, je znatno oštećena, iseljeno je pet obitelji i privremeno su smješteni. Zgrada je u ingrenciji Ministarstva kulture jer je zaštićena, ali sve funkcionira, ljudi mogu slobodno prometovati dok obnova ne krene.". - rekao je ministar Butković.

Osim državnih cesta, oštećenja su pretrpjela i županijske, odnosno lokalne i nerazvrstane ceste, a ministar Butković je nakon obilaska dijelova oštećenih prometnica istaknuo kako je šteta na županijskim cestama oko 20 milijuna kuna i da će taj iznos biti osiguran preko Hrvatskih cesta te je dodao kako zakon daje mogućnost hitnog ugovaranja: “Što se tiče lokalnih i nerazvrstanih općinskih cesta, koje nisu u dosegu Hrvatskih cesta i Ministarstva, tražimo od lokalne uprave da dostave kolike su štete, i tu ćemo pomoći, no sad još ne znamo stvarnu štetu.”. - rekao je ministar te istaknuo da je HAC odmah nakon potresa ukinuo plaćanje cestarine prema Sisku i obrnuto, a sličnu pomoć stanovnicima stradalih područja osigurao je i HŽ Putnički prijevoz: "Basplatan je i željeznički prijevoz za sve stanovnike Sisačko - moslavačke županije kao i za sve koje donose pomoć u županiju. Hrvatske ceste su odmah izašle na teren kako bi procijenili štetu. Prvo detaljno izvješće pokazuje da je ukupna šteta na infrastrukturi oko 70 milijuna kuna. Sanacija će hitno krenuti. Jutros smo sa županom prošli još jednom svo područje. Javna nabava u svrhu sanacije hitno će krenuti. Sanacija svih državnih i županijslih cesta hitno kreće. Zasad ne znamo kolika je šteta na lokalnim cestama, ali radi se i na tome." - rekao je ministar Butković te pohvalio teleoperatorske tvrtke, čiji djelatnici su ubrzo nakon potresa uspostavili signal i pojačali bežični internet, pri čemu je posebno pohvalio Hrvatski telekom: "Sada se radi na tome da teleoperatori pojačaju signal u ruralinm i pograničnim područjima.". - zaključio je ministar Butković.


Najave