Ministar Oleg Butković na svečanom potpisivanju ugovora za izvođenje radova na projektu Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište

Slika /slike/foto 7_19/foto MIN-RIJEKA 4-7_19/nsl MIN-RIJEKA 4-7_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković prisustvovao je današnjem svečanom potpisivanju ugovora za izvođenje radova na projektu „Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište“ koje se održalo u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Potpisivanju su, uz ministra Butkovića, nazočili i ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa, te predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., Ivan Kršić, koji su u ime  investitora projekta potpisali ugovor ukupne vrijednosti 159.522.368,41 kuna (bez PDV-a) sa odabranim izvođačem radova, tvrtkom SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d. koju zastupa Tine Svoljšak.

Navedeni projekt jedan je od sedam projekata koji se provode u Luci Rijeka uz sufinanciranje iz EU sredstava, tj. iz Instrumenta za povezivanje Europe – CEF, u sklopu kojeg će se modernizirati postojeći željeznički kolodvor i izgraditi intermodalni terminal na novoizgrađenom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu. U sklopu projekta rekonstruirat će se dvanaest postojećih kolosijeka, izgraditi četiri nova kolosijeka duljine 400 metara, rekonstruirati postojeća kontaktna mreža, postaviti nova rasvjeta i izgraditi dvije kranske staze za potrebe portalnih dizalica.

„Nakon što smo nedavno obilježili završetak radova na projektu kontejnerskog terminala Zagrebačka obala, sada nastavljamo sa ulaganjima u Luku Rijeka. Drago mi je što se radi o projektu koji partnerski provode Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura, čijom će se realizacijom pridonijeti razvoju prometne povezanosti luke Rijeka kao jedne od osnovnih luka na Mediteranskom koridoru.“, rekao je ministar Butković istaknuvši kako su svi ovi projekti dodatni impuls za daljnji razvoj naše najveće luke.

Ministar je dodao kako su ulaganja u infrastrukturu luke Rijeka usko povezana sa ulaganjima u željezničku infrastrukturu na Mediteranskom koridoru te da će se uklanjanjem uskog grla i prilagodbom željezničke infrastrukture na željezničkom kolodvoru Rijeka omogućiti unaprjeđenje intermodalne infrastrukture luke Rijeka, rasterećenje prometa modalnim premještanjem s ceste na željeznicu i kvalitetnija prometna povezanost luke Rijeka s Osnovnom Transeuropskom prometnom mrežom (TEN-T).

„Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal sastoji se od četiri važna dijela. Prvi je dio projekt Svjetske banke, izgradnja terminala, koji je gotov, drugi izgradnja ceste DC403, za koju je raspisan natječaj, a novac osiguran, dok je treći dio ugovor koji je danas potpisan.“, istaknuo je tom prilikom Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka te dodao kako je četvrti dio projekta, koji obuhvaća koncesioniranje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala, u tijeku.

Zaključimo kako ukupna vrijednost svih projekata koji se trenutno provode u Luci Rijeka (Rijeka Gateway projekt, CEF projekti i dovršetak ceste DC403) iznosi gotovo 390 milijuna eura.

Najave