Ministar Oleg Butković na svečanom otvorenju luke otvorene za javni promet Carovo u Kraljevici

Slika /slike/foto%209_19/HN20190903259617.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovao je danas svečanom otvorenju novouređene i proširene luke Carovo u Kraljevici. Na svečanosti su sudjelovali i zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Marina Medarić, gradonačelnik Grada Kraljevice, Dalibor Čandrlić te ispred investitora projekta, ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar – Kraljevica – Kostrena, Dijana Mihaljević.
 
Ukupna vrijednost projekta izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo iznosi 7.271.926,20 kuna, a zajednički su ga sufinancirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena, s time da je za projekt resorno Ministarstvo tijekom 2018. i 2019. godine izdvojilo ukupno 6.300.000,00 kuna.
 
U luci je izgrađeno ukupno pet pasarela dužine 282 metra i površine 1.102,10 m2, povećana je sigurnost i kvaliteta vezova u luci, a povećani su i ukupni kapaciteti luke.
 
Okupljene je povodom svečanog otvaranja luke Carovo u Kraljevici pozdravio i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković koji je tijekom izlaganja podsjetio na veliki broj projekata izgradnje luka, lukobrana i lučke infrastrukture diljem jadranske obale, a za što su u Državnom proračunu za ovu godinu predviđena sredstva u iznosu od oko 80 milijuna kuna.
 
„Ponosan sam što smo pokrenuli veliki investicijski ciklus u čitavu lučku infrastrukturu, jer znamo što izgradnja luka i lukobrana znači za sliku naših priobalnih mjesta i gradova. U ovome su trenutku potpisani ugovori za financiranje projekata iz europskih sredstava u vrijednosti od oko 300 milijuna kuna, dok se do kraja godine očekuje potpisivanje i preostalih ugovora ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna. Uskoro potpisujemo i ugovor za projekt u luci Baška na otoku Krku, vrijednosti oko 30 milijuna kuna, a koji će se isto tako najvećim dijelom financirati iz bespovratnih EU sredstava“, istaknuo je ministar Butković te zaključio kako su ovakva i slična ulaganja u lučku infrastrukturu izuzetno važna za naše priobalje, posebno za razvoj gospodarstva i sigurnost pomorskog prometa.
 
Zadovoljstvo uređenjem i razvojem županijskih luka izrazila je i zamjenica župana Marina Medarić, dok je ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena, Dijana Mihaljević zahvalila Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranskoj županiji na podršci pri realizaciji čitavog niza projekata na području Hrvatskog primorja i grada Kraljevice.
 
Zaključimo kako je projektom izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo uređeno ukupno 110 komunalnih vezova, zamijenjeni su dosadašnji, uglavnom improvizirani i većinom opasni molovi, a postavljena je i potpuno nova LED  rasvjeta. Dio luke projektiran je i za pristup osoba sa invaliditetom tj. za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

(foto: HINA)
 
 

Pisane vijesti