Ministar Oleg Butković na predstavljanju projekta izgradnje spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403

  • Slika /slike/foto 4_21/foto MIN-RI 23-4_21/nsl MIN-RI 23-4_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u Rijeci na predstavljanju projekta izgradnje spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403, a uz ministra, prezentaciji projekta nazočili su i gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel te ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa.

"Ovo je još jedno kapitalno ulaganje u razvoj luke Rijeka. Spojna cesta povezuje državnu cestu D403 sa terminalom za generalni teret te će u tom smislu biti funkcionalna za lučko područje i operacije koje se na njemu provode, no isto tako njezinom izgradnjom smanjit će se pritisak kamionskog prometa prema Trgu Žabica, koji će zahvaljujući spojnoj cesti i cesti D403 biti preusmjeren prema riječkoj zaobilaznici. Sve to plod je dobre suradnje koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima s Lučkom upravom, Hrvatskim cestama i Gradom Rijeka", istaknuo je ministar.

Zadovoljstvo projektom izrazio je i Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka koji je istaknuo kako se i spojna cesta i cesta D403 moraju završiti prije početka rada novog Kontejnerskog terminala. Osvrnuo se i na važnost izgradnje nove Praške obale zahvaljujući kojoj će luka Rijeka dobiti potpuno nov operativni prostor.

"Izgradnjom ove ceste otvorit će se prilaz skladištima “Metropolisa”, dok će s druge strane grad Rijeka završetkom ove i izgradnjom drugih prometnica dobiti prsten visokokvalitetnih cesta oko cijelog gradskog područja", rekao je povodom prezentacije projekta gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.

Podsjetimo, izgradnja spojne ceste dužine 1250 metara projekt je Lučke uprave Rijeka koji se realizira uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Zahvaljujući ovome projektu Trg Žabica i ulica Riva rasteretit će se dijela teretnoga prometa koji trenutno u kompleks luke Rijeka ulazi/izlazi kroz središte grada. Naime, spojna cesta će se po završetku radova spojiti s državnom cestom D403 koja prostor Kontejnerskog terminala “Zagrebačka obala” povezuje sa riječkom zaobilaznicom. Novoizgrađena će prometnica funkcionirati kao interna cesta lučkog područja Bazena Rijeka, a pomoći će u rasterećenju od kamionskog prometa.

Istaknimo kako je u postupku javne nabave za izvođača radova na izgradnji ove prometnice kao ekonomski najpovoljnija odabrana ponuda GP Krk ukupne vrijednosti 32,2 milijuna kuna (s PDV-om). Rok za izvršenje radova na spojnoj cesti iznosi 300 dana od datuma potpisa ugovora s odabranim izvođačem radova.

Nakon završetka prezentacije prisutni su se sudionici mogli upoznati i sa lokacijama radova koji se trenutno izvode na lučkom području Bazena Rijeka. Između ostaloga, obišli su područje kojime će u buduće prolaziti spomenuta prometnica, a posjetili su i lokaciju radova na projektu rušenja skladišta 5, 6 i 7.
 
(FOTO: HINA)


Najave