Ministar Oleg Butković na Danima hrvatskog turizma 2018.

  • Slika Slike vijesti 2018//2 min dt 25-10_18.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, koji se pod nazivom „Hrvatski turizam - sadašnjost i budućnost“, održao u četvrtak, 25. listopada odnosno, drugog dana ovogodišnjih Dana turizma koji su se održavali na Hvaru.

Susret turističkih djelatnika i predstavnika Vlade zamišljen je kao rasprava kroz koju je odgovoreno na niz pitanja, pa tako među ostalim, razvija li se hrvatski turizam u pravom smjeru, koja je vizija hrvatskog turizma, gdje pronaći stručnu radnu snagu te kako aktivirati hrvatske turističke potencijale kroz različite resore, od prometa do građevine i sl.

Ministar Oleg Butković osvrnuo se na digitalizaciju hrvatskog pomorskog sektora kojom će se administracija ubrzati te na novost kako će se kroz zakonodavne izmjene omogućiti da jahte koriste stalni vez čime će se taj segment gostiju dulje zadržavati u Hrvatskoj, a zahvaljujući tome će rasti i prihodi u cjelokupnom pomorskom sektoru. Osim toga, ministar Butković je najavio i decentralizaciju upravljanja pomorskim dobrom kroz prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, naglasivši to kao dio velike reforme pomorskog zakonodavstva koja se provodi na izmjenama tri ključna zakona te da će se i kroz to otvoriti prilika za otvaranje dodatnih investicija na našoj obali, a istovremeno i zaštiti pomorsko dobro.

Ministar mora, prometa i infrastrukture govorio je o još jednom doprinosu prometa za razvoj turizma i privlačenju investicija u tu djelatnost, a to je ulaganje u infrastrukturu luka od županijskog i lokalnog značaja. „Ministarstvo znatna sredstva ulaže u financiranje lučke infrastrukture kako bi, ne samo pomoglo izgradnju i rekonstrukcije objekata namijenjenih za prihvat trajekata, putničkih i ribarskih brodova u lukama, već i kako bi poboljšalo povezanost otoka međusobno i otoka s kopnom. Dio sredstava za to izdvajamo svake godine iz Proračuna, ove godine je to čak 65 milijuna kuna za 26 projekata u obalno-otočnim županijama, a ono što me posebno veseli jest da smo po prvi puta, bespovratnim sredstvima Europske unije, pokrenuli val ulaganja u male županijske luke za bolje otočno povezivanje.“, rekao je ministar Butković o pojasnio kako je identificirano ukupno 28 projekata te da je raspolaganju ukupno 80 milijuna eura.

Uz ministra Butkovića u raspravi su sudjelovali i domaćin, državni tajnik Frano Matušić u ime organizatora Ministarstva turizma, zatim potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Izjavio je kako veliki rast hrvatskog turizma tek slijedi. Budućnost vidi u povezivanju poljoprivrede s hrvatskim turizmom, a najveći prostor za napredak vidi u aktiviranju državne imovine za koju je veliki dio projekata upravo u pripremi ili u fazi realizacije.

Frano Matušić izjavio je kako su rezultati kao i brojke ostvareni u ovoj turističkoj godini odlični posebice u razdobljima izvan ljetnih mjeseci u kojima se bilježi dvoznamenkasti rast turističkog prometa. Istaknuo je kako su dosadašnji uspjesi turizma rezultat razvoja različitih turističkih proizvoda i ponuda te boljeg prometnog povezivanja s brojnim zemljama u svijetu. Ministar Štromar istaknuo je da se turizam temelji na atraktivnosti prostora, očuvanju okoliša i kvalitetnim radnicima te je pojasnio kako u Hrvatskoj postoji 550 planiranih turističkih zona što ukazuje na izuzetno velik potencijal za hrvatski turizam.

Pomoćnica ministrice Tajana Huzak osvrnula se na novi Zakon o otocima kroz koji će se stvoriti uvjeti za kvalitetniji razvoj gospodarstva na otocima dok je Ante Lončar govorio o istraživanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje je pokazalo kako je 24 tisuće osoba zainteresirano za rad u turizmu.

Rasprava o sadašnjosti i budućnosti turizma održala se u okviru Dana hrvatskog turizma – najvećeg tradicionalnog skupa turističkih djelatnika u Hrvatskoj koji se ove godine održao 24. i 25. listopada 2018. na Hvaru. 

Dvodnevni program donio je pregršt edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova vodećih domaćih i svjetskih turističkih stručnjaka, influencera iz poslovnog i društvenog života, a ovogodišnji Dani hrvatskog turizma završili su svečanom dodjelom nagrada i priznanja najboljima u akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore.


Vijesti iz medija