Ministar Butković u Osijeku sudjelovao na konferenciji projekta izgradnje podvožnjaka te obilasku gradilišta Vc koridora

 • Slika /slike/foto 6_22/foto MIN-OSB zupanija 27-6_22/PODVOZNJAK OBILAZAK IMG-20220627-WA0023.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je u Osijeku sudjelovao na početnoj konferenciji projekta izgradnje podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, a potom je obišao i gradilište projekata izgradnje VC koridora na području Osječko - baranjske županije.

U programu su, uz ministra Butkovića, sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te predsjednici Uprava Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, Josip Škorić i Boris Huzjan.

Tom prigodom obišli su gradilište podvožnjaka u ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, gdje je ministar Butković ocijenio da se izgradnja podvožnjaka odvija dobro i u skladu s planom. Riječ je o projektu vrijednom više od 93 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima EU, dok je 15 posto sredstava osigurano iz državnog proračuna. Dovršetkom ovog projekta riješit će se usko grlo na samom ulazu u Grad Osijeka, dok će se unaprjeđenjem prometne infrastrukture značajno pridonijeti aspektu sigurnosti i funkcionalnosti prometa u samome Gradu.

Ministar Butković naveo je kako se na području Grada Osijeka trenutno provodi i Projekt obnove tramvajske infrastrukture, vrijedan više od 200 milijuna kuna, kao i obnova gradskoga željezničkog kolodvora, vrijedna više od 40 milijuna kuna, čime Osječko - baranjska županija prednjači u investicijama ove vrste.

"To su projekti koji, po investicijskoj vrijednosti, nisu veliki kao Pelješki most, koji ćemo otvoriti na kraju srpnja, ali su jako bitni za građane i lakše funkcioniranje, jer ovo je novi ulaz u Grad.", poručio je ministar Butković.

Po završetku obilaska izgradnje podvožnjaka u Osijeku, ministar Butković sa domaćinima i predstavnicima Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, obišao je gradilište na međunarodnom koridoru Vc, prema mostu Drava na A5 te novoizgrađenom trasom prema Belom Manastiru.

„Sada smo došli obići skoro završenu dionicu koridora Vc Osijek - Beli Manastir, gdje radovi idu jako dobro. Nakon prošlogodišnjeg otvaranja mosta Svilaj i završetka ove dionice autoceste, što očekujemo do kraja listopada ove godine, govorimo o ulaganjima od 570 milijuna kuna.“, rekao je ministar Butković o ulaganjima u Vc koridor te najavio da će HAC raspisati javni natječaj za izgradnju preostalih 5 kilometara dionice, ukupne vrijednosti oko 300 milijuna kuna, čime će u cijelosti, tijekom 2024. godine, biti dovršeno svih 88 kilometara koridora Vc kroz Republiku Hrvatsku, istaknuo je ministar Butković te naglasio važnost koju Vc koridor ima u perspektivi prometnog povezivanja Budimpešte sa lukom Ploče.

Najave