Ministar Butković sudjelovao na svečanosti povodom puštanja u promet novog elektromotornog vlaka na području Rijeke

  • Slika /slike/foto 7_21/foto MIN-RI 23-7_21/nsl MIN-RI 23-7_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanosti povodom puštanja u promet novog elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz na širem području Rijeke.

Uz ministra Butkovića, na svečanosti je sudjelovao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila Josip Ninić.
 
Novi elektromotorni vlak proizveo je KONČAR – Električna vozila i postiže brzinu od 160 km/h te ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta, a povodom njegova puštanja u promet održana je promotivna vožnja na relaciji Rijeka-Permani-Rijeka.
 
"Ja sam danas ovdje u prisustvu predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza, župana Primorsko-goranske županije i zamjenika gradonačelnika Rijeke na isporuci prvog od 33 nova vlaka koje je HŽ Putnički prijevoz ugovorio i čija bi isporuka trebala završiti do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost nabave 33 nova vlaka je oko 1 mlrd i 300 milijuna kuna", izjavio je ministar Butković te istaknuo kako se dvadeset i jedan vlak financira iz europskih sredstava, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a ostatak uz pomoć EUROFIME i IBRD-a naglasivši pritom kako je ovo prvi vlak koji je proizveo Končar.
 
Vlak je opremljen rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, dok je kompletan putnički prostor pod videonadzorom. Putnicima je, uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, u vlaku omogućen i besplatan pristup internetu (WiFi). Uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka, osim unaprjeđenjem kvalitete usluge, rezultirat će i nižim operativnim troškovima te smanjenjem onečišćenja okoliša.
 
Tijekom svečanosti puštanja u promet novog vlaka, ministar Butković je naglasio kako su pokrenute investicije u željezničku infrastrukturu te da će ovo biti desetljeće željeznice najavivši kako slijedi snažno ulaganje u željezničku infrastrukturu, u nove pruge, nove dionice i naravno u nabavku novih vlakova kako bi taj sustav bio moderan i održiv.
 
Predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić, povodom današnjeg svečanog puštanja u promet novog vlaka, izjavio je kako će HŽ Putničkom prijevozu do 2023. godine biti isporučena 33 vlaka i to 17 za gradski i prigradski promet te 16 za regionalni promet.

Novi vlak namijenjen je za gradsko-prigradski promet na riječkom području te će, od ponedjeljka do petka, voziti od Rijeke do Permana, a tijekom vikenda između Rijeke i Ogulina.
 
(FOTO: HINA)


Vijesti iz medija