Ministar Butković sudjelovao na sastancima ministara prometa u sklopu slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a

  • Slika /slike/foto 7_21/foto MIN-SLO 5-6-7_21/nsl MIN-SLO 5-6-7_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na dvodnevnom događanju u Brdu pokraj Kranja u Sloveniji ministar Oleg Butković sudjelovao je na sastancima ministara prometa organiziranih u sklopu slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a. Prvog dana organiziran je susret ministara prometa zapadnog Balkana gdje su ministri na sastanku Prometne zajednice zapadnog Balkana otvorili brojne aktualne teme poput prekogranične povezanosti i osiguranja neometanog protoka roba, posebno teretnog prometa na ključnim pravcima. Ovaj godišnji sastanak najvišeg političkog tijela regionalne prometne organizacije Prometne zajednice – Ministarskog vijeća Prometne zajednice pokrenuo je raspravu o tome kako će regija zapadnog Balkana doprinijeti dekarbonizaciji prometa, inicijativi povezivanja zelenih koridora EU sa zelenim koridorima regije zapadnog Balkana, te o drugim brojnim temama.

Održan je i bilateralni sastanak sa srpskim ministrom građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem s kojim je ministar Oleg Butković otvorio nekoliko tema, poput problema u pograničnom teretnom prometu, a ministri su i izmijenili iskustva u provođenju velikih infrastrukturnih projekata kao i planove za buduće projekte na zajedničkim cestovnim i željezničkim koridorima.

Prvi dan susreta je zaključen sastankom ministara Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije na kojem su sudjelovali i predstavnici udruženja teretnih prijevoznika iz svake zemlje. Cilj sastanka je bilo rješavanje međusobne problematike gužvi teretnih vozila na graničnim prijelazima kao i potreba poboljšanja protočnosti granica između EU-a i zapadnog Balkana. Zaključak svih strana jest da postoji spremnost za ubrzanje protočnosti, proširenje graničnih kapaciteta kao i potreba jače međuresorne koordinacije, gdje je važno uključiti ostale resore odnosno unutarnje poslove i carinske službe, kako bi se ovaj problem čim prije riješio.

Drugog dana održano je Vijeće ministara u sklopu kojeg je Slovenija, koja je od Portugala nedavno preuzela ulogu predsjedništva Vijećem EU-a, izdvojila regiju zapadnog Balkana, a kao jedan od glavnih prioriteta u prometu poboljšanje prometne povezanosti Europske unije s ovom regijom. Glavne teme ovog sastanka su bile prekogranično povezivanje sa zapadnim Balkanom, a na ovom sastanku su, osim ministara zemalja članica, sudjelovali i ministri prometa šest zemalja regije zapadnog Balkana. Sastanak je bio podijeljen u tri panela koji su se odnosili na teme prekograničnog povezivanja između EU-a i Zapadnog Balkana, kao i poboljšanja mobilnosti i logistike na zapadnom Balkanu. Drugi panel je bio vezan uz  poboljšanje upravljanja granicama i smanjenje čekanja na granicama, dok je treći panel potaknuo raspravu o reviziji TEN-T mreže kao i financiranja navedene mreže. Ministar Butković je u svojim intervencijama istaknuo kako je Hrvatska na raspolaganju zemljama zapadnog Balkana za prijenos iskustava vezano za novije europsko prometno zakonodavstvo, kao i za koordinaciju projekata na pravcima od zajedničkog interesa. Jedan od takvih pravaca se odnosi na teretni željeznički koridor Alpe-zapadni Balkan, koji je ključan za povezivanje istoka i zapada Europe, a za Hrvatsku su od posebne  važnosti željeznički projekti na ovom pravcu, budući da se cijeli niz željezničkih projekata realizira i priprema na ovom pravcu. Hrvatski prioriteti su također investicije na bivšem paneuropskom koridoru Vc prema Bosni i Hercegovini, gdje će Hrvatska uskoro dovršiti cijelu dionicu koridora kroz svoj teritorij, a završen je i most Svilaj kao zajednički projekt Hrvatske i Bosne i Hercegovine te uskoro radovi na mostu Gradiška također idu prema završnoj fazi. Ministar je istaknuo i cestovne projekte prema Crnoj Gori na Jadransko-jonskom prometnom pravcu te niz projekata kojima je cilj povećati plovnost i funkcionalnost rijeka Dunava i Save. Kroz temu upravljanja granicama, ministar je istaknuo kako je protočnost granica izuzetno važno pitanje za funkcioniranje prometa gdje je nužna suradnja svih zemalja, ali i uključenih resora. Istaknuo je kako je Hrvatska unutar Plana za oporavak i otpornost predvidjela mjeru uspostave nacionalnog sustava elektroničke pohrane i razmjene podataka u cestovnom prijevozu što će uvelike pridonijeti rješavanju ove problematike

Vijesti iz medija