Ministar Butković potpisao ugovore za obnovu luka na području Dubrovačko-neretvanske županije i sudjelovao u obilasku radova na pristupnim cestama Pelješkog mosta

  • Slika /slike/foto 1_21/foto MIN-STON-PELJESAC 15-1_21/nsl MIN-STON-PELJESAC 15-1_21.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanosti  potpisivanja ugovora i sporazuma za obnovu i modernizaciju luka na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Ugovor za rekonstrukciju luke Ubli na otoku Lastovo te Sporazume o realizaciji projekta sanacije dijela obale i izgradnje gata u Luci Cavtat, uz resornog ministra Butkovića, potpisali su i ravnatelj SAFU-a, Tomislav Petric te ravnatelj Lučke uprave DNŽ-a, Antun Banovac.

Na svečanosti su sudjelovali i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, župan Dubrovačko-neretvanski,  Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković te načelnik Općine Konavle, Božo Lasić.

''Projekt luke Ubli na Lastovu finacira se iz EU fondova, dok se za obnovu luke u Cavtatu koriste nacionalna sredstva. Ukupna vrijednost ova dva projekta iznosi oko 90 milijuna kuna. Luke su lice i naličje svakog mjesta, podižu njihov imidž, i ne služe samo prometnom povezivanju. Ovo što se trenutno događa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pokazuje da ova županija itekako zna pripremati i provoditi projekte'', istaknuo je nakon potpisivanja Ugovora ministar Butković te dodao kako svi projekti na području županije idu prema svojem planu, uključujući i projekt izgradnje Lapadske obale u Dubrovniku.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, Antun Banovac posebno se osvrnuo na izgradnju luke u mjestu Ubli na otoku Lastovu. ''Radi se o dogradnji 140 metara obale, zajedno sa jednom rampom, zahvaljujući kojoj će se povećati ukupni kapaciteti luke. Projekt će u konačnici otok približiti kopnu omogućivši istodobno bolju prometnu povezanost Lastova sa ostatkom Županije'', istaknuo je ravnatelj Banovac.

Nakon potpisivanja Ugovora ministar Butković i suradnici uputili su se na gradilište pristupnih cesta mosta Pelješac. Kod nedavno probijenog tunela Debeli brijeg, nedaleko Stona, ukratko su se upoznali sa trenutnom dinamikom radova.

Zaključeno je kako kašnjenja u realizaciji ovoga projekta nema te da sve ide prema dogovorenom  planu. Pritom je istaknuto kako će svi radovi na Pelješkom mostu i pristupnim cestama biti gotovi do početka turističke sezone 2022. godine.

''Pelješki most je najznačajniji infrastrukturni projekt koji ima i određenu simboliku jer spaja hrvatski teritorij'', istaknuo je prilikom posjete gradilištu ministar Butković.

Pored župana Nikole Dobroslavića, zadovoljstvo viđenim izrazio je i gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković. Zahvalio je Ministarstvu mora, prometa i infrsatrukture na pruženoj pomoći i suradnji u pripremi i realizaciji mnogobrojnih infrastrukturnih projekata na području grada Dubrovnika i Županije.

Naime, trenutno se na području Dubrovačko-neretvanske županije provode projekti čija vrijednost prelazi iznos od 600 milijuna kuna, dok je u pripremi i čitav niz drugih infrastrukturnih zahvata kao što je projekt produljenja autoceste od čvora Metković prema Osojniku, izgradnja brze ceste do Zračne luke Dubrovnik te projekt nove ceste od Brijeste do Perne na poluotoku Pelješcu.

Najave