Ministar Butković potpisao Ugovore i Sporazume o sufinanciranju lučkih infrastrukturnih projekata na području Primorsko-goranske i Istarske županije

  • Slika /slike/foto 2_20/foto MIN-MD 26-2_20/nsl MIN-MD 26-2_20.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković potpisao je danas s predstavnicima više općina, gradova i lučkih uprava iz Primorsko - goranske i Istarske županije ugovore i sporazume o sufinanciranju lučkih infrastrukturnih projekata na tom području s ukupno 38,7 milijuna kuna.

Uz ministra Butkovića, ugovore su potpisali predstavnici županijskih lučkih uprava Rab, Bakar - Kraljevica - Kostrena, Novi Vinodolski i Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, lučkih uprava Rovinj i Umag - Novigrad, predstavnici Rijeke, Novog Vinodolskog, Raba, Malog Lošinja, Mošćeničke Drage i Dobrinja.

Ugovorima i sporazumima se osigurava sufinanciranje projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te projekata sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

"Za izgradnju lučke infrastrukture iz državnog je proračuna samo tijekom ove godine osigurano 90,5 milijuna kuna.". - istaknuo je ministar Butković.

U luke, obale i rive ulaže se više od 800 milijuna kuna duž cijele hrvatske obale, što je, ocjenjuje ministar Butković, svojevrsna renesansa u tom području važna za sve koji žive od mora i uz more, a doprinijet će i cjelokupnom gospodarstvu.

Ministar Butković je naveo kako je za takve projekte na raspolaganju 110 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je ugovoreno više od 15 projekta, a utvrđeno 28. "Uskoro će biti potpisani i ugovori za preostale projekte te će ugovorenost svih sredstava biti 100-postotna.", rekao je ministar Butković.

Ističe kako se priprema i novi financijski okvir u kojem se planira takve projekte financirati u novom operativnom razdoblju. Na novinarski upit hoće li u europskom proračunu ubuduće biti više ili manje sredstava za ulaganja na obali, ministar Butković je rekao kako se još ne zna koliko će novca biti za tu namjenu: "Za sada se nastoji da ostane isti postotak sufinanciranja. Naravno da je brexit učinio svoje, ali mi ćemo se u sklopu ministarstva založiti da sredstva koja budu na raspolaganju za lučku infrastrukturu budu na razini ove financijske perspektive, 110 milijuna eura.".

Na upit o utjecaju situacije s koronavirusom na radove na Pelješkom mostu, ministar Butković je odgovorio da što se tiče tog mosta stvari za sada idu dobro: "U ponedjeljak ujutro je stigao brod iz Kine s prvih 29 segmenata koji čine prvi kontingent čeličnih rasponske konstrukcije budućeg Pelješkog mosta. Danas će brod biti na poziciji, dobio je slobodan promet s obalom, obavljena je inspekcija granične policije i sanitane inspekcije i nema problema, nema zaraženih koronavirusom, gradnja mosta se nastavlja.". - istaknuo je ministar Butković.

No, dodaje kako je činjenica da je tvornica Kini u kojoj se proizvode čelične konstrukcije jedno vrijeme obustavila proizvodnju: "Vidjet ćemo kako će dinamika s pristizanjem čelične konstrukcije ići dalje. Ali izvođač radova još nije tražio nikakvo produljenje, tako da sada ide svojim tijekom.". - zaključio je ministar Butković.

Pisane vijesti