Ministar Butković otvorio 45. jubilarni međunarodni skup MIPRO 2022

  • Slika /slike/foto 5_22/foto MIN-OPATIJA 25-5_22/nsl w MIN-OPATIJA 25-5_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je u srijedu, 25. svibnja, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, 45. jubilarni međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku MIPRO 2022, koji se od 23. do 27. svibnja 2022. održava u Opatiji, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Tom prigodom ministar Butković istaknuo je kako se ovaj međunarodni skup u posljednja četiri i pol desetljeća prometnuo u nezaobilazno mjesto okupljanja ponajboljih hrvatskih i stranih ICT stručnjaka te u skladu s tim predstavlja neizostavni hrvatski ICT brand, koji svojim djelovanjem uspješno pridonosi sinergiji znanosti, tehnologije i gospodarstva, s misijom njihova usmjeravanja i nadogradnje.

"Važnost razvoja novih tehnologija i digitalizacija ključ su konkurentnosti svakog gospodarstva i prilika za daljnji razvoj, ali i za stvaranje novih radnih mjesta", kazao je ministar Butković te dodao kako je Vlada Republike Hrvatske prepoznala izazov razvoja brzog i ultra-brzog širokopojasnog pristupa i donijela Nacionalni širokopojasni plan, čiji su dio i Okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne pristupne infrastrukture te Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture, u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

"Upravo kroz ta dva programa Hrvatska će, uz pomoć europskih sredstava, nastaviti razvijati pristup širokopojasnom internetu, a već sada se diljem Hrvatske provode projekti izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa, kao osnovnog preduvjeta ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske", zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Podsjetio je i na činjenicu da je upravo ovaj međunarodni skup, posvećen informacijskoj, komunikacijskoj i elektroničkoj tehnologiji, prepoznat kao predvodnik u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija na području jugoistočne Europe, ne samo po broju sudionika, već i po brojnim radovima koji se ovdje prezentiraju. Stoga MIPRO već dugi niz godina ima aktivnu potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ovogodišnji skup se sastoji od plenarnog dijela, pozvanih predavanja, pet radionica, okruglog stola, dva seminara, 15 savjetovanja i izložbe, a u sklopu svečanog otvaranja u srijedu, održat će se plenarna rasprava "Pametna i zelena Hrvatska - kako je ostvariti?". Istog dana, u popodnevnom terminu, održat će se dva istaknuta predavanja i zanimljive prezentacije, s fokusom na pametne i zelene digitalne ekosustave.

Vijesti iz medija