Ministar Butković na sastanku s županicom Požeško-slavonske županije

  • Slika /slike/foto 10_21/foto MIN-POZEGA 20-10_21/nsl MIN-POZEGA 20-10_21.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je u srijedu, 20. listopada 2021. godine u Požegi radni sastanak s županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić te lokalnim gradonačelnicima i načelnicima na temu razvoja prometne infrastrukture na području Županije.

Sastanku su uz ministra prisustvovali pomoćnik ministra Mario Madunić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije Mijo Jozak.

"Svjesni smo činjenice kako je Požeško-slavonska županija, ako gledamo prometnu infrastrukturu, posebno cestovnu, zanemarena u odnosu na druge županije te su u tom smislu Hrvatske ceste proteklih godina pripremale dokumentaciju za velike infrastrukturne cestovne projekte, od kojih je najvažniji spoj Požege i Brestovca sa Starim Petrovim Selom. To je prva dionica nove brze ceste, čija ukupna vrijednost iznosi oko 900 milijuna kuna, a za koju će građevinske dozvole biti izdane na proljeće, dok u sljedećoj godini očekujemo raspisivanje natječaja i početak radova.", rekao je ministar istaknuvši kako je nastavak ostalih projekata koji se nadovezuju na brzu cestu u fazi izrade.

Ministar je nadalje naglasio kako trenutna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj iznose više od 25 milijardi kuna te da će dio tih sredstava doći i u Požeško-slavonsku županiju. Ministar se dotaknuo i teme Županijske uprave za ceste istaknuvši kako su se na razini Ministarstva našla određena sredstva za sve ŽUC-eve u Hrvatskoj te da će se, nakon rebalansa proračuna, dodijeliti određena sredstva i ŽUC-u Požeško-slavonske županije kako bi se odradilo sve potrebno oko sanacije postojećih cesta.

Jedna od tema sastanka bila je i željeznička infrastruktura, vezano za dionicu pruge Našice - Čaglin koja je za putnički i teretni promet zatvorena već više od deset godina. Dogovoreno je kako će HŽ Infrastruktura odmah krenuti u 125 milijuna kuna vrijednu obnovu navedene pruge. "Budući da se radi o remontu postojeće pruge, nije potrebna građevinska dozvola pa to puno olakšava proces. Prema tome, možemo krenuti već sljedeće godine.", izjavio je ministar zaključivši kako je sada na Ministarstvu da ispoštuje rokove i krene u dogovorene aktivnosti.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić izjavila je kako je pored brze ceste na sastanku bilo riječi i o drugim brojnim projektima prometne povezanosti Županije s ostalim dijelovima Hrvatske, kao što su brza cesta Pakrac – Lipik – izlaz na autocestu i cesta Našice - Pleternica - Požega. "Svjesni smo da se projekti rade dugi niz godina i da nije jednostavno ishoditi građevinske dozvole za takve velike kompleksne projekte od kojih samo jedna dionica košta gotovo milijardu kuna.", rekla je županica.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako se dugo pričalo o potrebi povezivanja Požeško-slavonske županije modernim prometnicama na autocestu. "Radi se o dva velika i ključna pravca koja treba realizirati. Jedan je državna cesta D38 što podrazumijeva izgradnju nove prometnice od Brestovca do Starog Petrovog Sela, a drugi projekt je cesta Pleternica - Našice.", izjavio je Škorić dodavši kako se državna cesta D38 realizira u fazama, a što se tiče državne ceste D5, dio koji se odnosi na Lipik - Pakrac, u pripremi je dokumentacija za razmještanje prometa s državne ceste izgradnjom obilaznice u duljini 12 kilometara.

Najave