Ministar Butković na radnom sastanku i obilasku radova na koridoru Vc u Osječko-baranjskoj županiji

  • Slika /slike/foto 10_21/foto MIN-OS 11-10_21/nsl MIN-OS 11-10_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 11. listopada u Osijeku gdje je zajedno s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak održao radni sastanak sa županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem. Na sastanku su prisustvovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.
 
Nakon sastanka ministar Butković je izjavio kako trenutna ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj iznose više od 25 milijardi kuna, a od toga u Osječko-baranjskoj županiji više od 1,5 milijardi kuna.
 
"Jedan od najvažnijih projekata je dovršetak autoceste na koridoru 5C prema Belom Manastiru, zajedno s obilaznicom kod Belog Manastira, što bi trebalo biti otvoreno do ljeta 2022. godine.", rekao je ministar dodavši kako bi, budući da je most Svilaj nedavno otvoren za promet, natječaj za izgradnju preostalog dijela autoceste do granice s Mađarskom trebao biti raspisan iduće godine te bi sredinom 2024. godine bilo izgrađeno svih 88 kilometara autoceste na koridoru 5C kroz Hrvatsku.
 
Ministar je istaknuo kako ostali prometni projekti u županiji, poput podvožnjaka u osječkoj ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, obnove tramvajske infrastrukture u Osijeku, nabavke novih autobusa i obnove osječkog željezničkog kolodvora, napreduju dobro. Ministar je, također, izvijestio kako je s Hrvatskim vodama dogovoreno produbljivanje korita Drave što je bitno zbog plovnosti tijekom cijele godine. Nadalje je izjavio kako će za obnovu zastarjele infrastrukture osječke zračne luke, za obnovu putničkog terminala, kroz dvije proračunske godine biti osigurana sredstva od oko 40 milijuna kuna. "Za koncept šireg razvoja zračne luke, koji bi se temeljio i na cargo prometu, pripremit ćemo za europsko financiranje projekt vrijedan oko 400 milijuna kuna, što ćemo dogovarati s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova.", rekao je ministar Butković.
 
Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak istaknula je kako ukupna vrijednost projekata koji su ugovoreni na području Osječko-baranjske županije te financirani iz EU strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine iznosi 6,7 milijardi kuna.
 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je dogovorena obnova svih trenutno zapuštenih željezničkih stajališta u županiji, dok je osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio da je projekt modernizacije tramvajske infrastrukture, vrijedan 267 milijuna kuna, u tijeku te da 200 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, a ostatak osiguravaju Vlada i Grad Osijek.

Najave