Ministar Butković na predstavljanju Maritimnog inovacijskog klastera

  • Slika /slike/foto 11_21/foto MIN-OPATIJA 15-11_21/nsl MIN-OPATIJA 15-11_21.JPG
  • Slika
  • Slika
U ponedjeljak, 15. studenoga 2021. u Opatiji je predstavljena udruga MarInn – Maritimni inovacijski klaster, ciljevi i područja djelovanja tog klastera, kao i nova online platforma koja će služiti za povezivanje partnera i ostvarenje suradnje na projektima u maritimnom sektoru.

Na panel raspravi "Inovacije i tehnologije u maritimnoj i drugim industrijama", koja se u okviru predstavljanja klastera održala u Opatiji, sudjelovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Kada govorimo o sektoru prometa, govorimo o više od 25 milijardi kuna trenutnih ulaganja. Među ovim ulaganjima veliki dio se odnosi na pomorski sektor, odnosno ulaganja u razvoj velikih i malih luka. U sljedećem razdoblju želimo još veći naglasak staviti na pomorski, odnosno maritimni sektor gdje radimo na projektima koji podrazumijevaju zelene tehnologije i održivost.", rekao je na panelu ministar Butković te dodao kako su, samo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, osigurana značajna sredstva za nastavak projekta modernizacije luka diljem Jadrana. "Tu je i projekt nabave, odnosno gradnje putničkih brodova za obalni linijski promet, gdje vidimo mogućnosti za suradnju s Maritimnim klasterom kao i projekt opremanja luka i pristaništa infrastrukturom za zbrinjavanje otpada. Drago mi je da smo na današnjem predstavljanju Maritimnog inovacijskog klastera uvidjeli kako cijeli sektor ide u dobrom smjeru te da dijelimo ciljeve i vizije.", istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture pojasnivši kako se to posebno ogleda na području Rijeke. "Buduća marina Porto Baroš, kao jedna od najvećih investicija u nautički turizam, Rijeku će svrstati uz bok s najmodernijim marinama diljem Europe, a našu zemlju će još više pozicionirati na svjetskoj karti top nautičkih destinacija.", zaključio je ministar Butković.

Uz ministra Butkovića u panel raspravi sudjelovali su i suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija te izvršni direktor u Lürssen grupi Justus Reinke. Tom prigodom, Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe izjavio je kako grupacija Lürssen osnivanjem ovog klastera želi okupiti cijeli eko-inovacijski sustav, od akademske zajednice, poslovnog sektora, lokalne samouprave i nevladinih organizacija te jačati suradnju na području maritimne industrije i pozicionirati se, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, kao centar izvrsnosti za razvoj novih tehnologija i pametnih vještina u maritimnom sektoru. "Ulaskom u klaster partnerima omogućavamo rad na već postojećim komercijalnim projektima, ali i na budućim EU projektima vezanim prvenstveno uz inovacije, istraživanje i razvoj na području maritimne industrije.", rekao je Lürssen.

Iz Udruge MarInn poručuju kako se osnivanjem klastera Hrvatsku želi vratiti na kartu najjačih pomorskih država, a jedan od glavnih ciljeva je da se na Kvarneru uspostavi globalno središte za inovacije i pametne vještine u pomorskoj industriji. MarInn će, dodaju, postati okosnica razvoja maritimne industrije u Republici Hrvatskoj, a prioritetna područja koja će klaster razvijati bit će autonomna vozila, čiste tehnologije s naglaskom na vodik, transformacija otpada u energiju te pametne, zelene i samoodržive marine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također se osvrnuo na MarInn kao platformu za pripremu projekata istraživanja i razvoja te razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. "Osnivanjem i širenjem klastera Hrvatska ima priliku pokazati kako ima ljude i potencijal za ostvarivanje vrhunskih rezultata u maritimnoj industriji, posebice u razvoju plovila budućnosti, čiste tehnologije, autonomne platforme i brojnih drugih tehnologija.", istaknuo je ministar Butković.
 
(FOTO: HINA)


Stranica