Ministar Butković na potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na projektu uređenja luke Omiš

  • Slika /slike/foto 7_21/foto MIN-OMIS 22-7_21/nsl MIN-OMIS 22-7_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je danas svečanosti potpisivanja ugovora za radove na projektu uređenja luke Omiš.
 
Ugovor su potpisali ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, Domagoj Maroević te u ime odabranog izvođača radova, Antonio Deranja, direktor tvrtke TEXO MOLIOR d.o.o..
 
Pored njih na svečanosti su sudjelovali i gradonačelnik Grada Omiša, Ivo Tomasović te župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban.
 
Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednosti 87 milijuna kuna (s PDV-om) zahvaljujući kojemu će se rekonstruirati i dograditi pomorska luka u Omišu na potezu od istočnog kraja Fošala prema jugoistoku uz jadransku magistralu, sve do Puta Skalica. Osim toga, po realizaciji ovog projekta uspostavit će se redovita brodska linija Omiš - Postira što će dodatno povezati otok Brač i tako povećati mobilnost otočana.
 
"Ovo je zaista danas veliki događaj za grad Omiš, Lučku upravu i Splitsko-dalmatinsku županiju. Projekt luke Omiš za koji danas potpisujemo ugovor o izgradnji jedan je od najvećih projekata koji se financira iz europskih fondova. Trajat će nešto više od tri godine, a osim same luke projekt obuhvaća šetnicu i dio cestovne infrastrukture i zajedno ga provode Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, kojoj ovom prilikom čestitam", istaknuo je povodom potpisivanja Ugovora ministar Butković te dodao kako nakon ovoga projekta slijede projekti na otocima Šolti i Braču, u Stomorskoj i na Bolu.
 
Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave izjavio je da se u Omišu radi o izrazito zahtjevnom projektu zahvaljujući kojemu će grad na Cetini dobiti novu šetnicu i novourbani identitet, s 8.000 četvornih metara novog obalnog pojasa, 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica.
 
Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović istaknuo je pak da je danas povijesni dan za Omiš jer će novom lukom grad promijeniti kompletnu vizuru.
 
Istaknimo na kraju kako je navedeni projekt dio velikog investicijskog ciklusa ulaganja u otočno povezivanje i obnovu malih primorskih luka kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sad uložilo gotovo 2 milijarde kuna, najvećim dijelom europskih, ali i državnih sredstava. Svi projekti se financiraju u 100-postotnom iznosu, gdje je 85 posto sredstava osigurano iz Kohezijskog fonda, a ostatak iz proračuna Ministarstva.

Najave