Ministar Butković na konferenciji 'Transformacija Rijeke'

  • Slika /slike/foto 12_21/foto MIN-RI KONF-NL 20-12_21/nsl MIN-RI KONF-NL 20-12_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
"Rijeku u godinama koje dolaze čeka velika transformacija. Drago mi je da to najviše možemo zahvaliti upravo ulaganjima u prometnu infrastrukturu, posebno pomorsku, cestovnu ali i željezničku.", rekao je ministar Oleg Butković u ponedjeljak u Rijeci na konferenciji Novog Lista.
 
Na konferenciji pod nazivom "Transformacija Rijeke" predstavljeni su brojni razvojni projekti, od novog terminala u luci Rijeka - Zagrebačke obale, spojne ceste DC403 od terminala do čvora Škurinje, pa sve do niza projekata koji se realiziraju u samoj luci, a financiraju se europskim sredstvima.
 
"Razvoj Rijeke, a ni same luke, ne bi bio moguć bez kvalitetne željezničke infrastrukture. Upravo zato pokrenut je niz projekata na nizinskoj trasi od Karlovca do Rijeke, a sve s ciljem osiguranja većeg kapaciteta pruge i zadovoljavajuće propusne moći kako bi mogla udovoljiti ukupnom očekivanom opsegu prometa iz riječkog čvorišta.", pojasnio je ministar Butković te dodao kako se značajna ulaganja odvijaju i na području cestovne infrastrukture gdje se realizira cijeli niz projekata u okolici Rijeke. Spomenuo je kako se probija druga cijev tunela Učka i dovršava dionica do Matulja, odvijaju radovi na čvoru Trinaestići na riječkoj obilaznici, koji je važan za povezivanje Matulja i Kastva s Rijekom, te obilaznica Novog Vinodolskog koja bi trebala rasteretiti promet na pravcu od i prema Rijeci.
 
"Osim ulaganja u infrastrukturu, tu je i jedna od najvećih investicija u nautičkom turizmu Hrvatske - buduća marina u Porto Barošu. Nova marina će imati kapacitet od čak 500 vezova te će imati sve uvjete za prihvat megajahti, uz čitav niz pratećih usluga. To je prilika koju Rijeka, ali i čitava okolica, može i mora iskoristiti jer to donosi jednu sasvim novu dimenziju uz sva ostala ulaganja koja Vlada Republike Hrvatske provodi i podržava u Rijeci i cijeloj županiji.", zaključio je ministar Butković.
 
Na konferenciji su uz ministra mora, prometa i infrastrukture sudjelovali i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor ACI-ja Kristijan Pavić, predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa te generalni direktor BINA Istre Dario Silić. Spomenuti sudionici, svatko iz svog djelokruga rada, govorili su o brojnim projektima čijom će se realizacijom Rijeka mijenjati, kako u prometnom, tako i u gospodarskom smislu te postati, kako je rečeno na Konferenciji - jedna od vodećih luka na Jadranu, cestovno i željezničko čvorište te logistički centar i središte razvoja nautičkog turizma i novih tehnologija u pomorstvu i prometu.
(FOTO: NOVI LIST)


Najave