Luka Ploče: Uprava i NO predlažu povećanje temeljnog kapitala

Slika /arhiva/luka-ploce-lpt.jpg

Uprava i Nadzorni odbor Luke Ploče predlažu povećanje temeljnog kapitala te tvrtke, što bi trebalo biti izglasano na izvanrednoj glavnoj skupštini 26. studenoga.

U pozivu na izvanrednu glavnu skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, predlaže se povećanje temeljnog kapitala sa 89,04 milijuna kuna na 214,04 milijuna kuna.

Temeljni kapital povećao bi se prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora ulozima u novcu u iznosu od 125 milijuna kuna i to izdavanjem 312.500 novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna. Nove dionice izdavale bi se privatnim izdanjem koje bi se, predlažu Uprava i Nadzorni odbor, obavilo upisom i uplatom u novcu isključivo od strane postojećih dioničara.

Upis dionica obavio bi se u dva kruga. U prvom krugu svaki dioničar imao bi pravo upisati onaj dio novih dionica koji odgovara njegovu udjelu u dotadašnjem temeljnom kapitalu. U drugom krugu imaju pravo sudjelovati samo oni dioničari koji su u prvom krugu naznačili da žele sudjelovati i u drugom krugu.

Prema podacima iz prospekta Luke Ploče objavljenog na Zagrebačkoj burzi, najveći dioničar te tvrtke je Hrvatski fond za privatizaciju koji ima 43,85 posto dionica. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ima 16,84 posto dionica, a mali dioničari 39,31 posto. (Hina)Pisane vijesti