Kreću radovi na Etapi 3 brze ceste Bjelovar – Virovitica – mađarska granica, od Špišić Bukovice do Virovitice

  • Slika /slike/foto 4_23/foto PPVRH-MIN-VPZ 25-4_23/nsl PPVRH-MIN-VPZ 25-4-23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u utorak, 25. travnja u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je sudjelovao na uvođenju u posao izvođača radova na izgradnji Etape 3 Dionice Bjelovar – Virovitica – GP Terezino Polje.

Radovi na Etapi 3 podrazumijevaju izgradnju dijela od čvorišta Špišić Bukovica do čvorišta Virovitica (DC2) u duljini od 5,6 kilometara, a provodit će se kroz dva ugovora. Za čvorište Virovitica, koje će se nalaziti kod nadvožnjaka na izlazu iz grada prema prigradskom naselju Korija, potpisan je ugovor vrijedan 9,9 milijuna eura bez PDV-a s tvrtkom Osijek – Koteks d.d., dok je za dionicu dugu 5,6 kilometara od Virovitice do Špišić Bukovice, čiji je izvođač zajednica ponuditelja, tvrtke Colas Hrvatska d.d. i Geotehnika d.o.o., potpisan ugovor vrijedan 18,9 milijuna eura bez PDV-a. Rok za izgradnju čvora Virovitica je 18 mjeseci, a dionice do Špišić Bukovice 24 mjeseca.
 
„Zaista smo radosni što smo došli ovdje danas u Viroviticu da konačno otvorimo izgradnju dugoočekivane brze ceste Virovitica, odnosno Bjelovar – Virovitica – granica sa Mađarskom.“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković podsjetivši na prošlotjedno puštanje u promet posljednje etape pristupnih cesta Pelješkog mosta. Zahvalivši svima prisutnima, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture posebno je zahvalio onima koji su čitavo vrijeme radili i ustrajali kako bi se krenulo u realizaciju jednog od najvažnijih cestovnih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj - izgradnju brze ceste Bjelovar – Virovitica – granica sa Mađarskom.
 
„Bitno je napraviti tu brzu cestu. Ozbiljnijeg razvoja gospodarstva i poduzetništva nema, ali i života općenito, bez izgradnje te ceste.“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako se danas otvaraju radovi na dvije faze - jedna je čvor Virovitica, druga je spoj Virovitica – Špišić Bukovica – a ukupna vrijednost oba projekta iznosi oko 30 milijuna eura bez PDV-a. Osvrnuvši se na nastavak projekta izgradnje brze ceste, Butković je istaknuo kako se u ovoj godini očekuje raspisivanje natječaja za prvih 15 kilometara od Bjelovara prema Virovitici te da bi, prema planu Hrvatskih cesta, spoj između Bjelovara i Virovitice trebao biti završen za četiri godine. „Onda bismo konačno imali i spojenu Viroviticu na Bjelovar i kasnije Bjelovar s brzom cestom prema Zagrebu i tu bi zapravo riješili pitanje prave cestovne povezanosti sa Viroviticom.“, nastavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao kako će se, nakon što se s mađarskom stranom odredi i dogovori točka spoja, krenuti u pripremu i realizaciju posljednje faze spoja Virovitice prema mađarskoj granici.

„Ovo je ono o čemu su generacije sanjale, o čemu godinama pričamo. S današnjim danom krećemo u realizaciju boljeg i kvalitetnijeg spajanja Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice sa Zagrebom. Virovitičko-podravska županija je jedina županija koja nema niti kilometar brze ceste niti kilometar autoceste i to će se ovim projektom promijeniti.“, istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović dodavši kako će brza cesta puno značiti i za Viroviticu i cijelu županiju time što će generirati rast gospodarstva i životnog standarda, ne samo na području Virovitice i županije, već i na ovom dijelu Slavonije. „Danas smo sretni i ponosni i manje je bitno koja je ovo dionica, bitnije je da su radovi počeli. Završetak cijele dionice do Bjelovara očekujemo za četiri godine, jer od današnjeg dana, ovaj projekt više nitko ne može zaustaviti.“, naglasio je župan Andrović zahvalivši Vladi Republike Hrvatske, premijeru Plenkoviću, ministru Butkoviću i predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Škoriću na ovom velikom danu.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin rekao je kako, gledano kronološki, napori za izgradnju ceste koja će Viroviticu spojiti sa Zagrebom traju više od 30 godina. „Od prvog spomena te ceste prošla je 31 godina, a 16 godina se intenzivno radilo. Održali smo stotine sastanaka, mijenjale su se uprave i vlade, a za mandata ove Vlade stvari su se konačno pokrenule.“, istaknuo je virovitički gradonačelnik dodavši kako je poanta svega činjenica da će put do Zagreba trajati sat vremena te da je ova cesta, osim kraćeg puta, iznimno važna i zbog razvoja gospodarstva te stavljanja u punu funkciju poduzetničkih zona grada Virovitice.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić također je naglasio važnost projekta ne samo za Viroviticu, nego i za cijeli ovaj dio Hrvatske zahvalivši Gradu i Županiji na značajnoj pomoći kod pripreme projekta. „Danas počinjemo s radovima i ne stajemo dok se ne izgradi cijela dionica ceste do Bjelovara, to je danas najvažnija poruka.“, naglasio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić.

Uvođenju izvođača u posao, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, virovitičko-podravskog župana Androvića, virovitičkog gradonačelnika Kirina i predsjednika Uprave hrvatskih cesta Škorića, nazočili su i saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina.

Najave