Korištenje Interneta u Hrvatskoj se ustalilo na 35 posto

Slika /arhiva/j0351821.jpg

Pristup Internetu u Hrvatskoj ima preko 45 posto građana, a korištenje Interneta kod građana se ustalilo na razini od oko 35 posto, pokazuju podaci iz istraživanja GfK Hrvatska.

Istraživanje je provedeno u srpnju ove godine na reprezentativnom uzorku, metodom osobne ankete u kućanstvu, a pokazuje da korisnici najčešće Internet koriste od kuće i to ponajprije za elektronsku poštu i pretraživanje. 

Od ukupnog broja korisnika, njih 65 posto, Internet najčešće koriste od kuće, dok se s posla Internetom koristi njih 27 posto, u školi ili na fakultetu 5 posto, a s ostalih mjesta 3 posto korisnika.

Najčešće se Internet koristi za elektronsku poštu (73 posto), potom pretraživanje (65 posto), dnevno informiranje, odnosno čitanje vijesti (49 posto), traženje literature i sl. (42 posto) itd. Na listi najčešćih sadržaja slijede skidanje glazbe, informacije o putovanjima, igrice, a tek potom plaćanje računa (14 posto), "pričaonica" (10 posto) i na kraju kupovina (3 posto). 

Većina korisnika, njih 46 posto, na Internetu je svaki dan, dok ga 31 posto koristi nekoliko puta tjedno. Više od polovice korisnika Interneta, točnije njih 54 posto, Internet koristi do pet sati tjedno, do 10 sati tjedno koristi ga 26 posto, a više od 10 sati 22 posto korisnika.

Podaci po spolu pokazuju pak minimalnu 'prevlast' muškaraca s udjelom 51 posto, dok je žena 49 posto, a po dobnoj strukturi gotovo trećina korisnika, točnije njih 32 posto, su u dobi od 15 do 24 godine.

S godinama opada udio broja korisnika, pa ih je tako u dobi od 25 do 34 godine 28 posto, od 35 do 44 godine 20, od 45 do 54 godine 11, a iznad 55 godina starosti 9 posto.

Oko četvrtina korisnika Interneta ima mjesečni prihod od četiri do šest tisuća kuna, dok je nešto više od petine (21 posto) s mjesečnim prihodom od dvije do četiri tisuće kuna. Slijede potom korisnici s više od šest tisuća kuna prihoda i oni bez osobnih prihoda, s udjelima od po 16 posto, dok je 15 posto korisnika s prihodima do dvije tisuće kuna, a 7 posto ih nije željelo odgovoriti na pitanje o svojim prihodima.

Regija u kojoj je koncentriran najveći broj korisnika je Zagreb i okolica (36 posto korisnika koji najmanje jednom mjesečno koriste Internet), a slijede Dalmacija (24 posto), Istra, Primorje i Gorski kotar (15 posto), sjeverna Hrvatska (12 posto), dok je najmanji broj korisnika u Slavoniji (9 posto), te Lici, Kordunu i Banovini (4 posto).

Prema podacima GfK Hrvatska, među Internet poslužiteljima dominira T-Com s udjelom od oko 68 posto, slijedi CARNet s više od 21 posto udjela, dok Globalnet i VIPonline imaju svaki udio od po oko 2,5 posto.

Najčešća vrsta Internet veze je još uvijek analogni modem (putem telefona) kojim se koristi 52 posto korisnika, dok ih oko trećina ima DSL (ADSL), a 10 posto ISDN. (Hina)Vijesti iz medija