Korčula dobiva arhivski sabirni centar Državnog arhiva

Slika /arhiva/28092006g_S003.jpg

U Ministarstvu kulture danas je potpisan Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije, adaptacije, dogradnje i opremanja stare škole u Žrnovu i dijela palače Arneri u Korčuli za potrebe Arhivskog sabirnog centra Korčula Državnog arhiva u Dubrovniku.

U ime Ministarstva kulture Sporazum je potpisao ministar  mr.sc. Božo Biškupić, u ime Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka državni tajnik za more Branko Bačić, u ime Dubrovačko-neretvanske županije županica Mira Buconjić te gradonačelnik Korčule Mirko Duhović u ime Grada Korčule.

Vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna koje će osigurati potpisnici Sporazuma, a  investitor izgradnje je Državni arhiv u Dubrovniku. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka osigurat će 3 milijuna kuna, a po 250 tisuća Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Korčula, dok je Ministarstvo kulture preuzelo obvezu nabave potrebne opreme.

„Vrlo važnom segmentu očuvanja gospodarske, kulturne i povijesne građe po realizaciji ovog Sporazuma pridružit će se i Korčula, gdje bismo u budućnosti uz veliki novi arhiv željeli osnovati i Konzervatorski ured, što su preduvjeti za kvalitetnije očuvanje kulturne baštine“, rekao je prigodom potpisivanja Sporazuma ministar Biškupić.

Državni tajnik Branko Bačić naglasio je kako je ovaj primjer odličan pokazatelj decentralizacije u zaštiti spomenika kulture, no to znači i nova radna mjesta na otoku. Naglasio je dobru suradnju na realizaciji projekata Ministarstva kulture i MMTPR-a, a u zajedničkom nastojanju razvoja otoka.Pisane vijesti