Konferencija o stvaranju prepoznatljivih hrvatskih brendova

Slika /arhiva/080919K001.jpg

Trenutno se u fazi dobivanje oznake „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) nalazi desetak otočnih proizvoda, a temeljni kriterij pri ocjenjivanju proizvoda je njihova kvaliteta, kazala je Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na današnjoj konferenciji o stvaranju prepoznatljivih hrvatskih brendova kroz dodjeljivanje znakova i oznaka kvalitete i izvornosti.

Konferencija je održana u okviru 6. sajma proizvoda i ruralnih područja „Eko-etno Hrvatska“ u okviru jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je oznaku HOP 14 otočnih proizvođača za 22 proizvoda koji su već imali jednu od hrvatskih oznaka kao što su Ekološki proizvod Hrvatske, Izvorno hrvatsko, Hrvatska kvaliteta i dr., naglasila je Ajduković Ugarković.

Poticanje otočnih proizvoda ima važnu ulogu u daljnjem razvoju hrvatskih otoka, a to mogu biti poljoprivredni proizvodi pa sve do otočkih suvenira, istaknula je dodajući kako Vlada i ovom mjerom stimulira ostanak ljudi na otocima.

O drugim oznakama govorili su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, naglasivši kako se pri ocjenjivanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vodi briga o zemljopisnom podrijetlu, tradicijskom ugledu i izvornosti proizvoda. Istaknuta je i važnost ekoznaka kojim svoje proizvode i prerađevina trenutačno u Hrvatskoj može obilježiti oko tristo fizičkih i pravnih osoba, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave ekološkom proizvodnjom.

Kvalitetu proizvoda također predstavljaju znakovi Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta koji su u vlasništvu Hrvatske gospodarske komore, a po prvi puta su predstavljeni 1997. godine.

O važnosti brendiranja govorio je izvršni direktor McCann Ericksona Croatia Edvin Jurin istaknuvši kako suvremeno društvo živi u ekonomiji brenda koji je postao dio ličnosti potrošača i komunikacije. Po njemu se brend mora probiti kroz veliku komunikacijsku šumu kako bi naposljetku zadobio pažnju potrošača, a istraživanja pokazuju kako se prosječni potrošač suočava sa 250-350 jumbo plakata tjedno pri prolasku kroz grad.

Dodao je kako brend, da bi postao globalno poznat i uspješan, mora prije svega svoju vrijednost dokazati na lokalnoj razini. Brend mora biti lagan za dekodiranje, relevantan u kategoriji u kojoj živi i mora imati svoju priču, zaključio je Jurin. 



Pisane vijesti