Izvođač radova za izgradnju spojne ceste Krapina – Zabok uveden u posao

  • Slika /slike/foto 10_23/foto PPVRH-KRAPINA 26-10_23/nsl PPVRH-KRAPINA 26-10_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u četvrtak, 26. listopada 2023. godine na uvođenju u posao izvođača radova na 3. fazi projekta izgradnje spojne ceste Krapina – Zabok. Riječ je o izvođenju radova na trećoj fazi ovoj projekta, odnosno dionici od Velike Vesi do Krapine u duljini od 2,36 kilometara, vrijednosti više od 7 milijuna eura. Spojna cesta Zabok – Krapina je državna cesta koja se pruža usporedno s autocestom Zagreb – Macelj i predstavlja alternativu autocesti, a do sada su izgrađene i puštene u promet dvije dionice - od Zaboka do Svetog Križa Začretja i od Svetog Križa Začretja do Velike Vesi.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je zadovoljstvo početkom radova na trećoj fazi ovog projekta te je čestitao Hrvatskim cestama, Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini na zajedničkoj suradnji i sinergiji u pripremi projekta. Također se osvrnuo na zajam za obnovu željeznica u iznosu od 900 milijuna eura, čime će se krenuti u obnovu pruge Krapina – Zabok, projekta ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura te će se paralelno s izgradnjom ceste na istoj dionici obnoviti i pruga. „Drago mi je da smo svugdje u Hrvatskoj, kad govorim o Hrvatskim cestama, prisutni u obnovi i gradnji državnih cesta“, istaknuo je Butković te je najavio sastanak sa krapinsko-zagorskim županom na temu drugih županijskih infrastrukturnih projekata u suradnji s Hrvatskim cestama i HŽ infrastrukturom.
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ovom je prilikom istaknuo kako su završene prve dvije faze projekta u duljini od 10,8 kilometara i ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura. „Danas otvaramo radove na posljednjoj  trećoj fazi u duljini od 3,4 kilometra vrijednosti 6 i pol milijuna eura i za godinu dana, odnosno 12 mjeseci, koliko je rok za završetak ovih radova, u cijelosti ćemo izgraditi tu cestu od Zaboka do Krapine koja ima iznimno veliko značenje za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije“, nastavio je Škorić te je naglasio kako cesta prolazi kroz poduzetničke zone te će se njezinom izgradnjom dati doprinos razvoju gospodarstva ne samo Županije nego i šireg okruženja. Zahvalivši se županu i gradonačelniku na dobroj suradnji, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta dodao je kako, unatoč ograničenim sredstvima, pokušavaju iznaći rješenje za mnoge probleme koji postoje na prometnoj mreži državnih cesta ove županije. „Nama je u ovom trenutku najznačajniji nastavak izgradnje brze ceste prema Mariji Bistrici. Očekujemo do kraja godine raspis natječaja. Isto tako i za državnu cestu D74 raspisivanje natječaja za sanaciju te ceste koja je u iznimno lošem stanju. I oba dva natječaja se nadam da ćemo do kraja godine raspisati i da ćemo vrlo brzo i te probleme riješiti“, zaključio je svoju izjavu Škorić.
 
„Hvala potpredsjedniku Vlade, hvala Hrvatskim cestama na vrlo korektnoj suradnji koju imamo sa direktorom Škorićem i njegovom ekipom koja pokriva Krapinsko-zagorsku županiju”, izjavio je  župan Krapinsko-zagorske županjije Željko Kolar, dok je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović izrazio zadovoljstvo što su krenuli radovi na ovoj posljednoj trećoj fazi spojne ceste Zabok – Krapina. „Kad se gradila autocesta Zagreb – Macelj, tadašnja zagorska magistrala je uzeta za jedan trak autoceste, a lokalna cesta koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta od Zaboka prema Krapini je postala državna cesta. Iz aspekta sigurnosti i svih drugih segmenata jednostavno to nije bilo rješenje koje je bilo održivo“, pojasnio je Gregurović  te je naglasio kako je spojnica Veliko Trgovišće, Zabok, Začretje, Krapina, dalje prema Đurmancu i Humu na Sutli gospodarski najjača spojnica u Krapinsko-zagorskoj županiji, a također je izrazio zadovoljstvo što se ide u rekonstrukciju željezničke pruge čime će se omogućiti radnicima, studentima i učenicima da mogu normalno putovati vlakom.

Najave