Izmijene TEN-T Uredbe: hrvatski prijedlog uključen u radni tekst TEN-T karti

Slika /slike/TENtec-Map LURI_22.jpg
U Vijeću Europske komisije trenutno se radi na zadnjoj inačici TEN-T karti, kao dijela TEN-T Uredbe (Uredbe o Transeuropskoj prometnoj mreži ili TEN-T mreži), a u čiji je tekst uvršten i hrvatski zahtjev za produženje koridora Baltičko more – Jadransko more od Zagreba do luke Rijeka.

Time je u radni tekst Uredbe, odnosno, u TEN-T karte, uvršten prvi od nekoliko prijedloga za koje se Hrvatska zalagala u okviru izmjena TEN-T Uredbe. Prijedlozi Hrvatske prema Europskoj komisiji uključivali su produženje koridora Baltičko more – Jadransko more od Zagreba do luke Rijeka, kao i cestovnu i željezničku poveznicu Zagreb-Maribor-Graz, cestovnu povezanost Trst-Rijeka te željezničku poveznicu Trst-Buzet. Uz to, Hrvatska je i kao dodatne zahtjeve istaknula uključenje luke Ploče na Osnovnu TEN-T mrežu, kvalitetniju cestovnu povezanost južne Dalmacije, a istaknuto je i pozicioniranje Zadra i Pule kao urbanih čvorova.

Kako bi Hrvatska istaknula važnost proširenja postojećih TEN-T karti, odnosno, uključenje preostalog dijela hrvatske prometne mreže u Transeuropsku prometnu mrežu (primjerice, luka, ključnih cestovnih pravaca i dr.), održan je niz višelateralnih sastanaka, kako sa Komisijom tako i s ostalim državama članicama.

Krajnji cilj bio je i jest osigurati poboljšanje uloge hrvatskih luka i povezane infrastrukture unutar Hrvatske, ali i njezinu prekograničnu povezanost i na taj način osigurati neometanu prometnu povezanost diljem EU. Uz to, položaj na Transeuropskim prometnim mrežama i TEN-T kartama koje su pripadajući dio spomenute Uredbe, a u koju je već ucrtan dio hrvatske prometne mreže, otvara dodatne mogućnosti korištenja dostupnih europskih sredstava upravo za poboljšanje dijelova mreže koji se nalaze na pravcima ucrtanim u TEN-T karte.

U pripremi amandmana koji se nalaze u radnoj verziji teksta Uredbe, a na kojem se trenutno radi u Vijeću Europske komisije, sudjelovalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zajedno sa europarlamentarcima Valterom Flegom, Karlom Resslerom i Sunčanom Glavak, a navedene amandmane supotpisali su svi hrvatski europarlamentarci i vjerujemo da će se kao takvi uvrstiti u pregovore Europskog parlamenta s Vijećem Europske Unije.

U slučaju da se države članice usuglase oko teksta Uredbe i pripadajućih TEN-T karti, slijedeći korak je slanje prijedloga Uredbe na usvajanje Vijeću početkom prosinca ove godine.

Najave