Isporučena prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe

  • Slika /slike/foto 3_23/foto MMPI-MZ-BRODICE 27-3_23/nsl MMPI-MZ-BRODICE 27-3_23.JPG
  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić boravio je u ponedjeljak, 27. ožujka u Šibeniku gdje je prisustvovao isporuci prve od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe. Svečanost isporuke prve brze brodice održala se u šibenskom brodogradilištu Iskra, a tom je prigodom Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta uručio ključeve brodice ministru zdravstva Viliju Berošu.
 
„Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti.“, izjavio je ministar Beroš naglasivši kako je dodatna vrijednost brodicama potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu, kao i prisutnost medicinskog tima te posade lučke kapetanije.
 
Projekt izgradnje šest brzih 15-metarskih brodica, koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu, ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura, a novac je osiguran iz bespovratnih sredstava Europske unije i državnog proračuna. Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu. Brodice će se, zbog tehničkih i maritivnih sposobnosti, koristiti za spašavanje na moru, a moći će ploviti i po nevremenu.
 
Dodajmo kako su na svečanosti isporuke prve brze brodice hitne pomorske medicinske službe, uz ministra Beroša, kapetana Orlića i gospodina Šešoka, prisustvovali i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba – Bujević, šibensko-kninski župan Marko Jelić te gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

(FOTO: HINA)


Pisane vijesti