Gat Sv. Petra počinje se proširivati i produljivati u ponedjeljak

Slika /arhiva/Gat-SvPetra.jpg

Gat Sv. Petra u splitskoj Trajektnoj luci počet će proširivati i produljivati u ponedjeljak, pošto su razriješene teškoće u pribavljanju dozvola, zbog čega je odgođen početak radova najavljen za prosinac, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave Branko Grgić.  

Radovi vrijedni oko 27 milijuna kuna trebali bi biti dovršeni do turističke sezone.

Početak radova bio je zakazan za kraj prosinca prošle godine, ustvrdio je Grgić, i do tada su sve pripreme bile dovršene, no izdavanje građevne dozvole usporila je izradba dopunske maritivne studije koja je u međuvremenu zgotovljena te su ju prihvatila mjerodavna državna tijela. 

Projekt je prihvatio i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, a na temelju te studije  projekt je revidiran u manjem dijelu i izdana je građevna dozvola, pa radovi i službeno započinju u ponedjeljak, rekao je Grgić.

Dodao je kako će se nastojati da do travnja, kad se uz gat Sv. Petra održava međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show", budu dovršeni podvodni radovi i valobrani, a gat će u cijelosti biti u uporabi do početka lipnja.

Gat Sv. Petra središnje je privezište u splitskoj Trajektnoj luci, a nakon proširenja i produljenja operativna će obala biti duža 146 metara i uza nju će moći pristajati i do tri dvotrupca katamarana i hidroglisera ili do 180 metara dugi kruzeri, kakvih je svake godine sve više. K tomu, na južnoj strani gata, uz obalu, dogradit će se rampa za pristajanje trajekata čime će se, također, uvelike rasteretiti ostali dio pristaništa.

Po procjenama stručnjaka promet u splitskoj trajektnoj luci sa sadašnjih 3,5 milijuna putnika i 650 tisuća vozila do 2010. trebao bi narasti na čak sedam milijuna putnika, uz razmjerno povećanje broja vozila, pa je pojačanje cjelokupne infrastrukture prijeko potreban zahvat.

Radovi se financiraju iz proračuna države i Lučke uprave, a izvođač je "Montmontaža - Lavčević hidroinženjering", koji je izradio i projekt. (Hina)Pisane vijesti