EU odgodila liberalizaciju poštanskih usluga do 2011.

Slika /arhiva/eu_logo_ctry_stars_grey.jpg

Zemlje članice EU-a dogovorile su u ponedjeljak da će do 2011. odgoditi razbijanje nacionalnih monopola na području poštanskih usluga, a neke zemlje dobile su dodatne dvije godine da se pripreme za potpunu liberalizaciju poštanskih usluga, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Europska komisija predlagala je liberalizaciju prometa poštanskim pošiljkama težine do 50 grama, što je posljednja kategorija u kojoj nacionalne poštanske kompanije nemaju suparnika, do 2009., no naišla je na protivljenje nekoliko zemalja članica.

Europski parlament zatražio je dvogodišnju odgodu i izuzeća za nove zemlje članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. te za one s posebnom topografijom, poput Grčke, s puno malih naseljenih otoka ili dosta naselja u zabačenim brdskim predjelima.

"Monopoli na području poštanskih usluga bit će razbijeni do 31. prosinca 2010.", rekla je glasnogovornica portugalskog predsjedništva EU-om Maria Rui. Dodatne dvije godine za pripremu dobilo je 11 zemalja članica, dodala je.

Bruxelles potpunom liberalizacijom poštanskih usluga želi ukloniti posljednje ostatke doba u kojem su na tom području dominirali državni monopolisti te dovršiti preobrazbu toga tržišta u konkurentni uslužni sektor. Komisija se isto tako nada da će potpuna liberalizacija poštanskih usluga sniziti troškove potrošačima i kompanijama.

Vrijednost sektora poštanskih usluga u EU procjenjuje se na više od 90 milijardi eura godišnje, a zapošljava više od pet milijuna ljudi. Rasprava o potpunoj liberalizaciji tržišta poštanskih usluga vodi se već 15 godina, a najviše joj se protive Francuska i Italija.

Tržište je proteklih godina doživjelo značajne promjene, dobrim dijelom zahvaljujući ključnom zakonu iz 1997. koji je dopustio konkurenciju u rastućem broju poštanskih usluga. No taj zakon nije dopustio konkurenciju na području prometa pošiljkama lakšim od 50 grama, što je jedno od najvećih i najunosnijih tržišta.

Konačna liberalizacija primorat će sve zemlje članice da dopuste konkurenciju u svim dijelovima tržišta poštanskih usluga, pa i u tom.

(Hina/AP)Vijesti iz medija