EK zatvorila 18 i pokrenula 5 novih postupaka u sektoru telekomunikacija

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

Europska komisija zatvorila je 18 postupaka protiv članica EU, vezanih za kršenje načela tržišnog natjecanja u sektoru telekomunikacija u Europskoj uniji, budući da su njihove vlade poduzele odgovarajuće mjere, priopćeno je u petak u Bruxellesu. 

Navedene mjere sežu od stvaranja odgovarajućih uvjeta koji će agencijama za nadzor tržišta telekomunikacija omogućiti nesmetano poticanje konkurencije na tržištu telekomunikacija do zaštite privatnosti korisnika usluga telefonije, čime su članice ispunile odgovarajuće zahtjeve Bruxellesa. 

Među tih 18 članica protiv kojih se više ne vodi postupak među ostalim se nalaze Cipar, Slovenija, Estonija, Nizozemska, Slovačka, Češka, Latvija, Litva, Švedska, Grčka, Malta, Belgija i Poljska. 

EK je istodobno pokrenula pet novih postupaka, od kojih se četiri odnose na neusklađenost propisa pojedinih članica s direktivom EU o "univerzalnim uslugama" u Belgiji, Nizozemskoj i Finskoj, kojom je definiran paket osnovnih usluga telefonije dostupnih svim korisnicima po pristupačnim cijenama. Peti je postupak pokrenut protiv Cipra koji nije omogućio pristup novim ponuđačima usluga telefonije, navodi EK u svojem priopćenju.  

"Zadovoljna sam što mjere koje članice poduzimaju kako bi primijenile propise EU o telekomunikacijama donose željene rezultate", konstatirala je povjerenica EU za informatičko društvo i medije Viviane Reding. "Dobra je vijest za potrošače što je u gotovo svim članicama osnovana služba za informacije o telefonskim brojevima i opće informacije. Mnogi će korisnici iskoristiti i mogućnost zadržavanja postojećeg telefonskog broja pri odabiru jeftinijeg operatera", naglasila je Reding. (Hina) Vijesti iz medija