Državni tajnik Gospočić sudjelovao na neformalnom Vijeću ministara nadležnih za telekomunikacije

Slika /slike/foto 4_24/nsl dtGOSPOCIC-BELGIJA 12-4_24.jpg
Državni tajnik dr. sc. Alen Gospočić sudjelovao je u četvrtak i petak, 11. i 12. travnja 2024. godine na neformalnom Vijeću ministara nadležnih za telekomunikacije koje se održalo u gradu Louvain-la-Neuve u Belgiji. Na vijeću su održane dvije radne sjednice, i to na temu promicanja sigurnog, odgovornog i pouzdanog online okruženja te o nedavno objavljenoj Bijeloj knjizi i inicijativama u pogledu EU digitalnih infrastrukturnih potreba.
 
Državni tajnik Gospočić u svojem je izlaganju istaknuo kako je pitanje online sigurnosti i zaštite privatnosti vrlo osjetljivo jer je vrlo teško ostvariti provjeru identiteta, a pritom ne ugroziti postojeću razinu privatnosti i anonimnosti korisnika digitalnih usluga. „Kod reguliranja i korištenja digitalnih novčanika (European Digital Identity Wallets) treba uzeti u obzir i primjenu sigurnosnih mjera od strane pružatelja usluga, čime će se osigurati zaštita osobnih podataka te načela minimalne obrade osobnih podataka korisnika, kao i spremnost korisnika na daljnje korištenje digitalnih usluga pod ovim uvjetima te posljedično utjecaj koji će to imati na sama tržišta digitalnih usluga“, rekao je državni tajnik Gospočić naglasivši kako je za osiguranje privatnosti ključno jasno definirati svrhu u koju se osobni podaci prikupljaju te osigurati zakonitu obradu osobnih podataka u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka.
 
U pogledu rasprave o nedavno objavljenom paketu o digitalnoj povezivosti i scenarija predloženih u Bijeloj knjizi Europske komisije, državni tajnik Gospočić istaknuo je kako se neki od predloženih scenarija mogu već na prvi pogled prepoznati kao dobri i mogu se podržati, kao što su scenariji koji podržavaju inovacije i jasnoću te jednostavnost korištenja budućih financijskih instrumenata potpore, dok neke od predloženih scenarija treba uzeti sa značajnom rezervom.
 
Na samom kraju održan je i radni ručak na temu osiguravanja gospodarske sigurnosti kroz digitalnu i telekomunikacijsku otvorenu stratešku autonomiju. Tijekom intervencija ministri su se posebno osvrnuli na potrebu koordiniranog djelovanje na razini EU kako bi se zaštitila kritična infrastruktura te povećala otpornost i zaštita podmorskih kabela.

Vijesti iz medija