Državni tajnik Bilaver u Krakowu potpisao Zajedničku deklaraciju o potpori za razvoj prometne infrastrukture

  • Slika /slike/foto 9_23/foto dtBILAVER-KRAKOW 5-9_23/nsl dtBILAVER-KRAKOW 5-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajni Josip Bilaver sudjelovao je na sastanku na visokoj razini o financiranju strateških prometnih projekata koji je, u organizaciji Ministarstva infrastrukture Poljske, održan u Krakowu.

Na ministarskom panelu za raspravu, koji se održao u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine, sudjelovali su predstavnici Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, kao i predstavnici Glavnog stožera Poljske vojske te Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije, a raspravljali su o mogućnostima i izazovima s kojima se suočava financiranje strateške prometne infrastrukture Europske unije.
 
Na kraju sastanka predstavnici ministarstava nadležnih za promet potpisali su Zajedničku deklaraciju o potpori razvoju prometne infrastrukture, a u njoj su istaknuli potrebu za povećanjem prometne kohezije te za poboljšanjem dostupnosti srednje i istočne Europe. Ujedno su potvrdili važnost pouzdane prometne infrastrukture visokog kapaciteta za zajedničku sigurnost naših zemalja te dugoročni gospodarski razvoj i prosperitet diljem europskog kontinenta, uključujući u smislu dvojne vojne i civilne uporabe prometne infrastrukture i potrebne razine sigurnost opskrbe. Naglasili su i kako je razvoj moderne prometne infrastrukture kapitalno intenzivan i zahtijeva stabilne izvore financiranja, kako domaće tako i inozemne.
 

Najave