Državni tajnik Bilaver sudjelovao na Zajedničkom neformalnom Vijeću za promet i energetiku

  • Slika /slike/foto 9_21/foto dtBILAVER-VMPE 22-23-9_21/nsl dtBILAVER-VMPE 22-23-9_21.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Josip Bilaver sudjelovao je na Zajedničkom neformalnom Vijeću za promet i energetiku koji se u sklopu slovenskog predsjedanja Europskom unijom održao od 22. do 23. rujna 2021. godine u Brdu pri Kranju.
 
Prvoga dana održan je zajednički sastanak ministara prometa i energetike na temu međusektorskih izazova između prometa i energetike s ciljem osiguravanja održivog prijelaza na masovnu e-mobilnost.
 
Drugoga dana neformalnog Vijeća ministri prometa samostalno su raspravljali o infrastrukturi za alternativna goriva, a održan je i međuinstitucionalni sastanak na temu revizije Uredbe o razvoju transeuropske prometne mreže.
 
Državni tajnik Bilaver osvrnuo se na potrebu uspostavljanja jasnog i primjenjivog zakonodavnog okvira koji stvara uvjete za ravnomjeran razvoj različitih tehnologija u svim područjima prometa te je naglasio kako je novi paket prijedloga "Spremni za 55%", uključujući prijedlog nove Uredbe o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva, dobar korak u tom smjeru.
 
U odnosu na reviziju Uredbe o razvoju transeuropske prometne mreže, državni tajnik Bilaver je naglasio važnost razvoja integrirane, održive i učinkovite prometne infrastrukture koja omogućuje održivi gospodarski rast svih zemalja koje su dio TEN-T mreže te je istaknuo kako Republika Hrvatska ima kapacitete za dovršetak osnovne mreže do 2030. godine.


Pisane vijesti