Državni tajnik Bilaver na otvaranju 21. Biograd Boat Show-a

Slika /slike/foto 10_19/foto dtBILAVER-BIOGRAD 18-10_19/nsl dtBILAVER-BIOGRAD 18-10_19.jpg
Jučer je u Biogradu na moru otvoren 21. Biograd Boat Show, najznačajnija nautička manifestacija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koja nakon punih 20 godina održavanja slavi svoju 21. obljetnicu.

Ovogodišnji je Sajam okupio oko 400 izlagača, s više od 400 plovila, a svečano ge je otvorila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u nazočnosti državnog tajnika za more, Josipa Bilavera, predstavnika Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore te organizatora sajma, biogradske tvrtke Ilirija d.o.o..

"Tijekom protekla dva desetljeća ova je nautička, gospodarska i turistička manifestacija izrasla u jedan od vodećih nautičkih sajmova u Europi koji svake godine posjeti na tisuće posjetitelja. Sajamske manifestacija promovira iznimno važan segment naše turističke ponude, nautiku, čiji razvoj moramo nedvosmisleno podržavati s obzirom da nautički turizam obogaćuje ukupnu turističku ponudu i produžuje sezonu.“. - istaknula je Predsjednica Grabar-Kitarović te dodala kako ova grana turizma daje „image“ prestiža hrvatskom turizmu, zbog čega je zanimljiva i najzahtjevnijim turistima te stavlja našu zemlju uz bok najrazvijenijim svjetskim turističkim odredištima.

Državni tajnik za more Josip Bilaver pohvalio je organizatore naše najveće nautičke priredbe istaknuvši kako iza ovako uspješnog sajma stoji izniman rad, trud i vizija. Podsjetio je na kontinuirane napore koje resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poduzima po pitanju razvoja nautike i luka nautičkog turizma čime se uvelike doprinosi stvaranju prepoznatljivog „image-a“ Hrvatske kao kvalitetne nautičke destinacije: „U Republici Hrvatskoj trenutno djeluju čak 142 luke nautičkog turizma s ukupno 17.274 veza u moru te 4.780 mjesta za smještaj na kopnu. Broj upisanih brodova u RH u 2019. godini bio je iznad 126.000 brodica što je ukupno 2000 brodica više nego prethodne godine. Broj upisanih jahti pod hrvatskom zastavom je u stalnom porastu te za 2019. godinu iznosi 3.115. Od 2004. godine do danas ukupan broj jahti i brodica upisanih u RH  porastao je za čak 25,81%. Sa zadovoljstvom ističem kako upravo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ulaže izuzetne napore kako bi ostvarilo puni potencijal u  segmentu razvoja nautike i nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj. Tako je samo u 2019. godini osigurano oko 329 milijuna kuna za luke otvorene za javni promet, dok je za luke županijskog i lokalnog značaja predviđeno čak 80 milijuna kuna. Svi ovi podaci ukazuju na konstantni gospodarski i turistički rast koji je od izuzetne važnosti za gospodarstvo zadarske regije, ali i cijele Hrvateke.“. - istaknuo je državni tajnik Bilaver.

Predsjednik Uprave tvrtke Ilirija d.o.o. Goran Ražnjević podsjetio je pak na pionirsku ulogu koju je ova tvrtka imala u razvoju nautike i nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj, i to ponajprije kroz organizaciju biogradskog nautičkog sajma, danas najveće pojedinačne nautičke smotre u zemlji i ovom dijelu Europe.

Stranica