Državni tajnik Alen Gospočić sudjelovao na videokonferenciji ministara prometa Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP)

Slika /slike/foto 3_21/w 1.1 nsl dtGOSPOCIC-SEECP 25-3_21.jpg
Danas, 25. ožujka 2021. godine, održana je videokonferencija ministara prometa Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (engl. South East European Cooperation Process – SEECP) na kojoj je sudjelovao državni tajnik Alen Gospočić.
 
SEECP je regionalna inicijativa koja okuplja trinaest država sudionica (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Moldovu, Rumunjsku, Srbiju, Tursku, Sloveniju te Kosovo).
 
Republika Turska, koja trenutno predsjedava inicijativom (2020.-2021.), organizirala je, nakon punih 10 godina, predmetni sastanak ministara prometa na temu "Osiguravanje prometne povezanosti unutar SEECP regije" s fokusom na raspravu o načinima poboljšanja otporne, zelene, sigurne i održive integrirane prometne povezanosti u regiji u jeku krize uzrokovane izbijanjem bolesti COVID-19.
 
Sastanak je vodio turski ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu, koji je naglasio važnost Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi za razvoj održivog prometnog sustava i poticanje ekonomskog razvoja. Također je naglasio važnost daljnjeg razvoja transeuropske prometne mreže kojom će se ojačati povezanost Središnje Europe sa državama jugoistočne Europe i dalje na Bliski istok i Aziju. Na sastanku je istaknuta i važnost inicijative "Jedan pojas, jedan put", koja je važna iz perspektive stvaranja trgovačkih veza, ekonomskog razvoja i održivosti.
 
Državni tajnik Gospočić u svojem je govoru istaknuo kako je učinkovit prometni sustav ključan za razvoj regije i države, budući da pomaže u smanjivanju vremena putovanja i troškova proizvodnje, poboljšava konkurentnost i pristup tržištima. Važnost učinkovitog prometnog sustava osobito je snažno naglašena tijekom krize uzrokovane izbijanjem bolesti COVID-19, a osobito je željeznički promet dokazao svoje prednosti osiguravajući stratešku opskrbu građana i industrije. U svom govoru državni tajnik Gospočić istaknuo je kako je hrvatska mreža autocesta izgrađena do gotovo 95% te ukupno ima gotovo 1500 km, od čega gotovo 1000 km čine potpuno nove ceste. Nadalje je dodao kako Hrvatska u narednom desetljeću namjerava usmjeriti svoja ulaganja u razvoj željezničke mreže te je naglasio kako se postojeća željeznička mreža sastoji od 2700 km, a gotovo 1000 km je elektrificirano. Zaključno je istaknuo kako će za ulaganja u željezničku infrastrukturu na željezničkom teretnom koridoru Alpe-Zapadni Balkan (bivši paneuropski koridor X) i Mediteranskom koridoru (paneuropski koridor Vb) Hrvatska koristiti EU fondove u maksimalnom iznosu sufinanciranja od 85%. 
 
Na predmetnom sastanku, uz Hrvatsku, su sudjelovale Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija, Bugarska, Albanija, Grčka, Crna Gora i Moldavija te su sve  države istaknule važnost jačanja regionalne suradnje i prometne povezanosti regije kao temelja ekonomskog napretka. 
 
Sastanak je upriličen usvajanjem Zajedničke deklaracije o osiguravanju prometne povezanosti unutar SEECP regije, a koja ima za cilj unaprjeđenje prometne povezanosti Jugoistočne Europe kroz razvoj integriranog prometnog sustava i koordiniranog političkog okvira za promet.

Vijesti iz medija