Državni tajnik Alen Gospočić sudjelovao na neformalnoj videokonferenciji ministara zaduženih za telekomunikacije i digitalnu politiku

Slika /slike/MMPI - duznosnici/dt GOSPOCIC/dtGOSPOCICVCF-VMEU 15-10_20.JPG
U okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU održana je Neformalna videokonferencija, ministara zaduženih za telekomunikacije i digitalnu politiku.

Konferencijom je predsjedao njemački ministar za ekonomska pitanja i energiju, Peter Altmaier, Republiku Hrvatsku predstavljao je državni tajnik, Alen Gospočić, a uz sve države članice sudjelovali su i predstavnici Islanda, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna te povjerenik EU-a za unutarnje tržište, Thierry Breton.

Bila je to prigoda za razmjenu stajališta između Vijeća, država članica i Komisije, vezana uz umjetnu inteligenciju, podatkovno gospodarstvo i paket Zakona o digitalnim uslugama.

Državni tajnik, Alen Gospočić u svojem izlaganju naglasio je kako daljnji razvoj umjetne inteligencije zahtijeva regulatorni okvir, koji se može prilagoditi brzini promjene novih tehnologija: "Stoga je potrebno procijeniti je li postojeće zakonodavstvo prikladno za tu svrhu. Pristup podacima i jačanje povjerenja građana, uz poštivanje privatnosti i visokih standarda zaštite potrošača, spadaju u najvažnija načela europskog pristupa razvoju umjetne inteligencije. Pristupajući umjetnoj inteligenciji na razmjeran način zasnovan na rizicima, možemo izgraditi ekosustav koji je isto tako utemeljen na povjerenju. Glavni je cilj stvoriti zajednički okvir u kojem povjerljiva i čovjeku usmjerena umjetna inteligencija ide ruku pod ruku s inovacijama, gospodarskim rastom i konkurentnošću, kako bi zaštitila naše društvo, održala visokokvalitetnu javnu uslugu i koristila našim građanima i poduzećima. Smjer koji Komisija zauzima dobro je polazište koje se mora više odražavati u državama članicama EU-a. Planirani programi financiranja i partnerstva na razini EU-a, posebno Program Digitalna Europa, mogli bi osigurati postojanje europskog pristupa u razvoju umjetne inteligencije temeljene na etičkim razmatranjima i temeljnim pravima.". - rekao je dražavni tajnik Gospočić.

Kako bi se ojačalo jedinstveno digitalno tržište i osiguralo da pružatelji usluga djeluju odgovorno i zakonito Republika Hrvatska smatra opravdanom inicijativu Komisije za stvaranje novog šireg okvira za suvremenu e-trgovinu i informacijske posrednike, osobito danas kad digitalna transformacija gospodarstva i društva ima velik utjecaj na živote građana EU-a.

Republika Hrvatska podržava inicijative Komisije za borbu protiv ilegalnih sadržaja na internetu, što je dio novoga Zakona o digitalnim uslugama (DSA).

Tijekom sastanka većina država članica usvojila je Izjavu o oblaku. Potpisivanjem ovog dokumenta države članice EU obvezuju se uspostaviti europski podatkovni ekosustav i europsku podatkovnu infrastrukturu.

Vijesti iz medija