Državna tajnica Brnjac u radni posjet primila delegaciju UNIFE-a

Slika /slike/foto 7_19/foto-DT-Brnjac-UNIFE/dt-brnjac-unife-09-07_2019 - 4.jpg
Danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture državna tajnica dr. sc. Nikolina Brnjac ugostila predstavnike udruženja UNIFE, organizacije koja okuplja tvrtke europske željezničke industrije, predvođene izvršnim direktorom udruženja Philippe Citroënom, te voditeljem Odjela za odnose s javnošću Jean-Philippe Peuziatom.
Povod sastanku bilo je nadolazeće predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije te je predstavnike UNIFE-a zanimalo kako napreduje priprema Republike Hrvatske oko predsjedanja Vijećem Europske unije dok se u nastavku sastanka razgovaralo i o aktivnostima implementacije Četvrtog željezničkog paketa u Republici Hrvatskoj, ali i šire.
Državna tajnica Brnjac upoznala je predstavnike UNIFE-a kako će se iduće godine u Republici Hrvatskoj, točnije u gradu Šibeniku, održati TEN-T dani te da je to izvrsna prilika da se održi i radionica u organizaciji UNIFE-a na kojoj bi se prezentirala organizacija i promovirale posljednje razvojne aktivnosti europske željezničke industrije. Samim time državna tajnica Brnjac dala je podršku radu organizaciji UNIFE te je pozdravila njihov prijedlog da se uključe u organizaciju TEN-T dana.
Izvršni direktor Citroën izvijestio je predstavnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o važnosti implementacije ERTMS-a u željeznički sustav, te da bi do 2030. godine trebao biti realiziran „ERTMS Deployment Plan“. Napomenuo je da u velikom dijelu Europe postoje problemi u implementaciju te da Republika Hrvatska time nije izoliran slučaj te da će u njihovom rješavanju ključnu ulogu imati Europska komisija i Europska agencija za željeznice (ERA).
U nastavku sastanka dotakle su se i teme digitalizacije prometnog sustava EU27, inteligentnih prometnih sustava, pripreme i provedbe EU projekata u Republici Hrvatskoj, programa koji prate implementaciju željezničkih projekata; naročito CEF i Shift2Rail programa,  financijskog okvira koji prati te će pratiti buduće projekte prometnog sektora u perspektivi 2021.-2027. te o drugih tema od zajedničkog interesa.
 
 
 


Stranica