Donesena Odluka o imenovanju Radne skupine za izradu Strategije i dva nacionalna plana razvoja željezničkog sektora u Republici Hrvatskoj

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je u srijedu, 9. veljače 2022. godine Odluku o imenovanju Radne skupine za izradu Strategije razvoja željezničkog sustava u Republici Hrvatskoj, Nacionalnog plana razvoja željezničke infrastrukture (Nacionalni plan ŽI) i Nacionalnog plana upravljanja željezničkom infrastrukturom i uslužnim objektima i razvoja usluga željezničkog prijevoza (Nacionalni plan UIŽP), na temelju članka 38. st. 6. Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (NN 123/17).
 
Sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske te Zakonu o željeznici (NN 32/19 i 20/21), Sektorska strategija i dva nacionalna plana međuovisni su dokumenti, budući se Sektorskom strategijom, kao dokumentom, definiraju strateški ciljevi željezničkog sektora koji se razrađuju specifičnim ciljevima, mjerama i aktivnostima kroz Nacionalne planove.
 
Vlada Republike Hrvatske donijet će, na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Nacionalni plan ŽI i Nacionalni plan UIŽP radi srednjoročnog planiranja razvoja željezničkog sustava. Nacionalnim planovima odredit će se projekti i aktivnosti, izvori financiranja potrebni za provedbu programa i mjera iz Sektorske strategije te će se utvrditi međusobne veze i međuovisnosti između aktivnosti relevantnih za postizanje ciljeva definiranih Sektorskom strategijom.

Najave