Do kraja srpnja 280 kružnih putovanja stranih brodova

Slika /arhiva/sea1.JPG

U razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine u hrvatskom je Jadranu ostvareno 280 kružnih putovanja stranih brodova, na kojima je došlo 279.256 putnika, koji su u Hrvatskoj boravili u prosjeku po dva dana, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na isto razdoblje lani, broj kružnih putovanja stranih brodova hrvatskom obalom bio je veći za 26,1 posto, a broj njihovih putnika povećan je za 14,3 posto.

Samo u srpnju hrvatskim je vodama na kružnom putovanju bilo 90 stranih brodova, s ukupno 96.476 putnika.

Podaci DZS-a pokazuju i kako je najviše kružnih putovanja, po lukama prvog uplovljavanja, u prvih sedam mjeseci ove godine, bilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 261.

Na Šibensko-kninsku županiju se, po lukama prvog uplovljavanja, odnosi 10, a na Zadarsku ostalih devet kružnih putovanja stranih brodova.

Tako je na stranim brodovima u prvoj polovici ove godine Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo 276.209 putnika, Zadarsku 2.149, a Šibensko-kninsku njih 898.

Stoga je Dubrovnik bio i luka s najvećom posjećenošću u prvih sedam mjeseci - posjetila su je 234 broda.

Korčula je privukla 65, Split 25, Zadar 22, Rijeku, Pulu, Hvar i Ploče po 13,  Šibenik 11, a Trpanj i Komiža po jedan brod. Pritom iz DZS-a ističu kako su ovim podacima obuhvaćene sve luke koje strani brodovi posjete za vrijeme kružnih putovanja na teritoriju Hrvatske, a ne samo luke prvog ulaska.

Promatrano prema zemlji zastavi plovila, po hrvatskoj su obali najviše kružnih putovanja - 78, ostvarili brodovi pod zastavom Bahama. Slijede brodovi sa zastavama Italije (50), Paname (26) te Grčke (23). (Hina)Pisane vijesti