Digitalni sektor ima ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa - ministri telekomunikacija EU-a o posljedicama koronavirus krize na telekomunikacijski i digitalni sektor

Slika /slike/foto 4_20/nsl MIN-ELKEU 5-5_20.jpg
U organizaciji hrvatskog predsjedništva danas je održana prva neformalna video-konferencija ministara Europske unije, odgovornih za telekomunikacije i digitalni razvoj, na temu utjecaja koronavirusa na poslovanju u telekomunikacijskom i digitalnom sektoru. Sastankom je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, uz sudjelovanje izvršne potpredsjednice Europske komisije, Margarethe Vestager te povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište, Thierry Bretona.

Ministri su raspravili teme poput upotrebe mobilnih aplikacija i podataka o mobilnosti, kao alata za borbu protiv pandemije koronavirusa te su u tom smislu naglasili potrebu koordiniranog pristupa na razini cijele EU, kao i ulogu digitalnih aplikacija u postupnom opuštanju mjera, na razini država članica.

Predstavnici Europske komisije naglasili su kako se oslanjanje na digitalnu tehnologiju pokazalo ključnim u održavanju socijalizacije cjelokupnog društva, poslovanju ali i obrazovanju, čime je važnost digitalnih alata postala više nego vidljiva.

Ministar Oleg Butković istaknu je slijedeće: "Kriza prouzrokovana koronavirusom dokazala kako je nacionalna i europska digitalna infrastruktura visokog kapaciteta neophodna u kriznim vremenima. Cilj današnjeg sastanka bio je formulirati ulogu koju će digitalizacija igrati u borbi protiv pandemije i razvoja gospodarstva daljnjom digitalizacijom.".

Ministri su se također osvrnuli i na ulogu digitalnog sektora u oporavku, u vremenu nakon pandemije, kao i na mjere za poticanje ulaganja u razvoj nove digitalne infrastrukture. U tom smislu usuglasili su stav kako digitalni sektor igra ključnu ulogu u borbi protiv pandemije, a sigurno će igrati i ključnu ulogu i u razdoblju oporavka, nakon prolaska pandemije, u tom smislu potpredsjednica Vestager rekla je: "Zahvaljujem hrvatskom predsjedništvu na organiziranju ove važne i pravovremene rasprave. Ako smo nešto naučili posljednjih tjedana i mjeseci, to je blagodat oslanjanja na digitalnu tehnologiju u funkciji održavanja mnogih bitnih društvenih i ekonomskih aspekata naših života.".

Povjerenik Breton u svojem ovraćanju je istaknuo kako: "Ova pandemija ne poznaje granice ni nacionalnost. Njezino brzo širenje može se zaustaviti samo ako djelujemo zajedno, žurno, odvažno, odgovorno, ali prije svega u duhu nepokolebljive solidarnosti. Kao dio instrumenata koji su nam na raspolaganju su naravno, sve digitalne tehnologije, uključujući i aplikacije za praćenje kontakata, koje će omogućiti siguran i zaštićen sustav, gdje god se nalazili u EU te neovisno na kojim se uređajima koristi.“.

Ministar Butković u zaključnom je obraćanju naglasio značaj današnjrg sastanka, koji je poslužio ujedno i kao platforma za bolju koordinaciju sljedećih koraka u digitalnom sektoru, uključujući mjere koje su potrebne za poticanje investicija, posebno vezano uz razvoj nove digitalne infrastrukture, na razini cijele EU.

Vijesti iz medija