Croatia Airlines: Neopravdan štrajk kabinskog osoblja najavljen za petak

Slika /arhiva/croatia_airlines2-3-15.07..jpg

Najavljeni štrajk Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) za petak, 26. veljače Croatia Airlines smatra neopravdanim, a uvjete tog sindikata nerealnim, priopćili su večeras iz nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika.

Poslodavac nije mogao prihvatiti inzistiranje SKOZ-a da se u normu rada/letenja, s određenim koeficijentima, uvrste i mnoge neoperativne (zemaljske) dužnosti kao što su vrijeme provedeno na liječničkom pregledu, dežurstvima, službenim putovanjima i školovanjima obzirom da bi uzrokovali dodatne prekovremene sate, odnosno troškove, pojašnjavaju u Croatia Airlinesu.

U odnosu na kolektivni ugovor, koji je istekao 31.12.2009. godine, osim smanjenja vrijednosti boda za izračun plaća od 5 posto, sva su ostala prava zadržana na istoj razini, dok su neka čak i dodatno poboljšana. Konkretno, navode da su članovima kabinskog osoblja povećani slobodni dani, iznos otpremnine, naknada za bolovanje do 42 dana zadržana je na 90 posto realne plaće te je udovoljeno i zahtjevu o razgovorima o radnoj klimi u sektoru kabinskih operacija.

Iz Croatia Airlinesa podsjećaju da je stjuardesama i stjuardima osiguran prijevoz od kuće do posla i obratno, da i dalje imaju pravo na besplatan obrok u zrakoplovu i isplatu punih dnevnica, te da su njihova neto prosječna mjesečna primanja viša od prosječnih primanja srednje stručne spreme na razini Republike Hrvatske i kreću se od 5.000 do 12.000 kuna neto na mjesec.

Unatoč višemjesečnim pregovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor i prihvatio gotovo sve uvjete koji su vrijedili i u bivšemu kolektivnom ugovoru, stjuardese i stjuardi najavili su industrijsku akciju, koja je već i najavom uzrokovala kompaniji izravne i neizravne štete, dodaje se u priopćenju.

Također, podsjećaju da je 8. veljače potpisan novi kolektivni ugovor sa tri od pet strukovnih sindikata - SITUZ (Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu), SSSAH (Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske) i SHSZUZ (Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu), koji se odnosi na više od 70 posto zaposlenika.

Iz Croatia Airlinesa ističu da u uvjetima najgore krize civilnog zrakoplovstva od Drugoga svjetskoga rata čine sve kako bi, uz nužne uštede u poslovanju, osigurali i radna mjesta, budućnost kompanije te zadovoljstvo putnika, istodobno uvažavajući objektivno promijenjene uvjete poslovanja te aktualnu gospodarsku situaciju.

Zbog najave štrajka kompanija od utorka 23. veljače na svojim internetskim stranicama objavit će promjene u planiranom redu letenja. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka.

Svi putnici koji su prije 22. veljače rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. Ako potpuno odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u cijelosti.

Croatia Airlines iskreno žali zbog bilo koje neugodnosti uzrokovane štrajkom i nastoji umanjiti negativni utjecaj na putnike. Štete uzrokovane štrajkom, kažu, ne trpi samo kompanija i njezini zaposlenici nego ona ima negativne posljedice i za putnike, poslovne partnere, zračne luke, kontrole leta i sve ostale subjekte u lancu zračnog prometa. Kompanija će učiniti sve da se negativne posljedice svedu na najmanju moguću mjeru te da se postigne razuman i što skoriji dogovor oko kolektivnog ugovora, poručuju iz Croatia Airlinesa.Vijesti iz medija