Član posade u infarktnom stanju spašen akcijom hitnoga medicinskog prijevoza sa otoka Levernaka

Službenici zadarske Kapetanije evakuirali su člana posade u stanju infarkta sa jedrilice i hitno ga prevezli iz kornatskog arhipelaga u Zadar.

Akcija hitnog medicinskog prijevoza sa evakuacijom pacijenta pokrenuta je rano jutros, 17. svibnja u 05.19. sati kada je u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka), zaprimljen poziv članova posade jedrilice „LYRA“, na vezu kod otoka Levrnaka, odakle su zatražili hitan medicinski prijevoz (MEDICO) za člana posade u teškom zdravstvenom stanju.

Odmah po zaprimljenom pozivu iz MRCC Rijeka u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar, angažirana je spasilačka brodica Lučke ispostave Sali sa organiziranom liječničkom pratnjom, prema otoku Levernaka.

Nakon liječničke obrade člana posade u infarktnome stanju (rođen 1971. godine) državljanin Luksemburga, pacijent je u 06.47 sati evakuiran sa jedrilice na spasilački brodicu saljske Ispostave te je u liječničkoj pratnji prevezen u marinu Sukošan, kamo su pristali u 07.30 sati, nakon čega su pacijenta preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Zadar u daljnje medicinsko postupanje, čime je ova MEDEVAC i MEDICO akcija uspješno okončana.

Tijekom trajanja akcije vremenski uvjeti na moru bili su relativno nepovoljni zbog kiše, smanjene vidljivosti, umjereno valovitog mora i vjetra.

Pisane vijesti