Butković u obilasku lučkih projekata u Šibensko-kninskoj županiji i na otvorenju novoizgrađene luke Skradin

  • Slika /slike/foto 11_23/foto PPVRH-SKZ 28-11_23/nsl PPVRH-SKZ-SKRADIN 28-11_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u utorak, 28. studenoga 2023. godine u Šibensko-kninskoj županiji gdje je obišao gradilišta lučkih projekata koji se sufinanciraju sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
 
Posjet Šibensko-kninskoj županiji potpredsjednik Vlade i ministar Butković započeo je u Rogoznici gdje je obišao gradilište luke Rogoznica. Projekt zajednički provode Lučka uprava Šibensko-kninske županije i Općina Rogoznica uz sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a njime će se izgraditi novi obalni zid i urediti još komunalnih vezova unutar same luke.
Nakon Rogoznice, potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao je gradilište luke otvorene za javni promet Šibenik, uvala Vrnaža, gdje se izvode radovi postave plutajućeg lukobranskog objekta i sidrenog sustava plovila koji će biti postavljen na zapadnom dijelu luke. Također je obišao i  novoizgrađenu luku Bilice, uvala Stubalj u kojoj je izgrađen pristanišni gat za javni promet s platoom.
 
Po završetku obilaska gradilišta u lukama Rogoznica, Vrnaža i Bilice, Butković je nazočio svečanom otvorenju novoizgrađene komunalne luke Skradin u uvali Mala jaruga, projekta koji je financirala županijska Lučka uprava u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a čijom izgradnjom je osigurano 37 vezova.
 
U govoru povodom otvorenja luke potpredsjednik Vlade i ministar Butković prisjetio se 2016. godine kada je preuzeo funkciju ministra i kada su izdvajanja za projekte lučke infrastrukture za cijelu Hrvatsku iznosila 25 milijuna kuna, usporedio je to s današnjim ulaganjima koja iznose oko 300 milijuna eura. „To je strahovit skok i mislim da smo dobro isplanirali da možemo koristiti i europska sredstva, ali ono što veseli je da, usprkos svim tim realiziranim projektima koji nisu samo ovdje u Šibensko-kninskoj županiji nego diljem obale, nastavljamo dalje jer smo i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i kroz novu omotnicu, odnosno Koheziju planirali nastavak ulaganja u projekte lučke infrastrukture“, naglasio je Butković dodavši kako ovi projekti nisu samo zaštita akvatorija i rješavanje komunalnih vezova, a što je bitno i ključno pitanje za domicilno stanovništvo, već da predstavljaju lice i naličje svakog otočnog ili priobalnog mjesta. „Ponosan sam da smo uspjeli realizirati ove projekte, budući da smo u svim tim projektima uključeni od početaka njihovih realizacija, lučke uprave su zajedno sa općinama ili gradovima izradili projektnu dokumentaciju i onda smo se mi uključili kao Ministarstvo da financijski pomognemo realizaciji tih projekata.“, istaknuo je naglasivši kako je činjenica da nema nacionalnih i europskih sredstava s kojima raspolaže Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture teško da bi mogli riješiti i realizirati ovaj projekt.
 
Osvrnuvši se na danas obiđene projekte lučke infrastrukture u Rogoznici, Vrnaži i Bilicama, potpredsjednik Vlade i ministar Butković posebno je istaknuo Vrnažu u Šibeniku kao projekt koji ima poseban značaj, koji se urezao u njega kao čovjeka. „Ja sam došao u Vrnažu negdje u veljači, ožujku 2016. godine tamo nije bilo ničega i mi smo praktički u tih četiri do pet godina, s oko 6 milijuna eura izgradili kompletno Vrnažu, ali tu još ima puno prostora naravno da se ona još oplemeni i proširi“, prisjetio se Butković. „Moja pripadnost i moje opredjeljenje da budem pridružen ovakvim projektima je uvijek prisutna. Bio sam gradonačelnik jednog grada na moru i znam jako dobro što znači izgraditi marinu, lukobran, komunalne vezove, to je nešto što destinaciju i taj grad i općinu kompletno diže na jedan viši nivo, koji je i turistički jako bitan.“, zaključio je Butković zahvalivši svima na angažmanu oko realizacije važnih projekata lučke infrastrukture.
 
Uz potpredsjednika i ministra Butkovića u obilasku projekata lučke infrastrukture na šibensko-kninskom području i na otvorenju luke Skradin sudjelovali su i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta Car, načelnica Općine Rogoznica Anita Živković te ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop i drugi.

Najave