Butković obišao gradilište autoceste Zagreb - Sisak i potpisao 2,5 milijuna eura vrijedan Ugovor o javnoj usluzi prijevoza putnika na području Sisačko - moslavačke županije

  • Slika /slike/foto 4_23/foto PPVRH-MIN-SMZ 3-4_23/nsl PPVRH-MIN-SMZ 3-4_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je boravio u radnome posjetu Sisku i Petrinji, gdje je u društvu potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića te sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka i ostalih predstavnika regionalne i lokalne vlasti, obišao gradilište dionice autoceste od Lekenika do Siska. Osvrnuvši se na važnost izgradnje ove dionice autoceste za Sisak i područje Županije, potpredsjednik Vlade Butković rekao je kako je njena vrijednost nemjerljiva, kako će time imati nešto više od 20 minuta vožnje do centra Zagreba, a uz to, istaknuo je kako je uobičajeno da uz izgradnju autocesta usporedo ide izgradnja gospodarskih i poduzetničkih zona, koje će se sigurno razvijati. Vrijednost ugovora izgradnje ove dionice duge gotovo 11 kilometara iznosi više od 37 milijuna eura, a bit će izgrađeno šest putnih prijelaza s nadvožnjacima te dva mosta s pripadajućom infrastrukturom.

Po završetku obilaska gradilišta autoceste Zagreb – Sisak, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Poduzetničkom inkubatoru 'PISAK' sa županom Celjakom potpisao je Ugovor o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu. Čestitavši županu na inicijativi u cilju realizacije dostupnosti usluge javnog prijevoza građanima, naglasio je da izravnu korist od potpisanog Ugovora imaju upravo korisnici, s obzirom da se time osigurava održivost javnog linijskog prijevoza u županijama. „Za projekt je osigurano 60 milijuna eura, a vrijednost upravo potpisanog Ugovora je 2,5 milijuna eura. Treća ste županija koja je to do sada napravila, zbog čega će prijevoznici, među kojima sve više pada interes za pružanje te vrste prijevoza, u javnim uslugama prepoznati financijsku korist.“, rekao je nakon potpisivanja pojasnivši značaj ovakvih ugovora o javnoj usluzi koje sklapaju županije.

„U vrijeme kada se mnoge autobusne linije ukidaju jer prijevoznici nemaju ekonomskog opravdanja da ih održavaju mnogi su građani nezadovoljni, posebno oni u ruralnim područjima. Upravo ova javna usluga, čije sufinanciranje smo danas potpisali i na čemu još jednom čestitam županu, jest nešto što će poglavito u ruralnim krajevima tu mrežu linija održati, jer će država ovim sredstvima koje smo odredili sufinancirati zajedno sa županijama da se te linije održe, bez obzira na broj putnika koje koriste te usluge.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković, uz poruku da će provedbom ovog projekta svako manje mjesto biti povezano s većim središtima te je pozvao ostale županije na uvođenje javne usluge.

Sisačko - moslavački župan Ivan Celjak rekao je kako će, zahvaljujući županijskom sufinanciranju, jednomjesečna autobusna karta koštati dva eura, što je prihvatljivo za sve građane, a dio je projekta Sisačko - moslavačke županije „Županijski prijevoz za sve“.

U nastavku radnog posjeta Sisačko - moslavačkoj županiji obišli su infrastrukturne radove na rekonstrukciji ulice Ivana Gundulića i ulice Otona Kučere, koji se sufinanciraju sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, a koje na području Petrinje provodi Županijska uprava za ceste.

Najave