75. obljetnica Jadrolinije

U četvrtak, 20. siječnja 2022. godine, nacionalni brodar Jadrolinija obilježava 75 godina postojanja. Iz Jadrolinije su priopćili kako je tog datuma 1947. godine, pod nazivom Jadranska linijska plovidba, osnovano brodarsko poduzeće nastalo udruživanjem više manjih brodara. Isprva, Jadranska linijska plovidba imala je flotu koja se sastojala od 41 broda, a u 75 godina u bijeloj floti plovila su ukupno 184 broda. Brodar se u svom dugom vijeku neprestano prilagođavao odgovarajući na izazove i zahtjeve koje je vrijeme pred njega stavljalo. Bogato iskustvo i duga tradicija, u kombinaciji s neprestanim ulaganjima u razvoj poslovanja, dodaju, Jadroliniju već više od pola stoljeća pozicioniraju kao lidera u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu.

Iz Jadrolinije kažu kako isti smjer i težnju k napretku zadržavaju u 2022. godini ulaganjima u razvoj flote, digitalizaciju poslovanja, razvoj usluga i sklapanje strateških partnerstava. U 2022. godinu Jadrolinijina flota uplovila je s 54 broda, od čega 10 katamarana, 4 klasična putnička broda, 3 trajekta za međunarodne plovidbe te 37 trajekata za lokalnu plovidbu. Današnja Jadrolinijina flota plovi na 37 lokalnih linija te na 2 međunarodne linije koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu. Većinu tih linija Jadrolinija održava 365 dana u godini. U sezoni, najfrekventnije linije održavaju se 24 sata, uz gotovo 600 polazaka dnevno duž obale.

Predsjednik Uprave nacionalnog brodara, David Sopta povodom 75. obljetnice postojanja izjavio je kako slavljenička, 2022. godina donosi dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. "Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti.", poručio je Sopta.

Jadrolinija je i u posljednje dvije pandemijske godine pokazala mogućnost prilagodbe i brze reakcije te je nastavila povezivati kopno i otoke, a održavanje linija nikada nije dovedeno u pitanje. "2021. godina postavila je trend oporavka te je ostvareno 85% prometa rekordne 2019. godine, a 40% više od 2020. godine, pandemijom najpogođenije godine.", poručili su iz Jadrolinije te dodali kako sigurnost posade i putnika ostaje prioritet, kao i opravdavanje nacionalne oznake 'Stay Safe in Croatia' kojom je Jadrolinija prošle godine označena.

"Biti u korak s vremenom nužnost je koju Jadrolinija ne gubi iz vida. U posljednjih 5 godina floti su pridružena četiri trajekta – Faros, Ugljan, Lošinj i Otok Pašman te moderni katamaran Jelena. Trenutno se radi na pripremi projekata novih brodova koji bi uključivali zelene tehnologije. S tim je ciljem sklopljena i suradnja s Lürssen Design Centrom Kvarner na području zelenih i hibridnih tehnologija. Također, u posljednjih nekoliko godina ističu se ulaganja u digitalizaciju i modernizaciju poslovanja. Radilo se i na razvoju komunikacije s putnicima kroz uvođenje usluga poput bookinga na trajektim linijama i mobilne aplikacije mJadrolinija, a u pripremi je nova, moderna web stranica.", priopćeno je iz Jadrolinije.



Pisane vijesti