Priopćenje vezano za medijske napise o upozorenju Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije na rizik u taksi prijevozu u Hrvatskoj i s tim povezanog priopćenja Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko - dalmatinske županije

Nastavno na medijske napise vezano uz upozorenje Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, na rizik u taksi prijevozu u Hrvatskoj i s tim povezanog priopćenja Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko - dalmatinske županije, koji to dovodi u vezu sa Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, željeli bismo navesti slijedeće.

Nadležne inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provode redoviti nadzor i kontrolu nad provedbom Zakona u dijelu koji se odnosi na samu djelatnost, primjerice ispravnost vozila, osposobljenost vozača, posjedovanje važećih dozvola i ostalo, a to će nastaviti raditi i ubuduće.

Iako nije u nadležnosti ovog Ministarstva provoditi istrage ili procesuirati moguće slučajeve kriminalnih i nezakonitih radnji i prijestupa, koji se događaju u segmentu prijevoza, a koje, ukoliko su se dogodili, najoštrije osuđujemo, preko nadležnih institucija zatražit ćemo sve relevantne informacije kako bi se utvrdile sve činjenice vezano uz spomenuti rizik i moguće nezakonite radnje u taksi prijevozu.

Također, ovim putem željeli bismo dodati kako je Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kojim je, među ostalim, regulirana i djelatnost taksi prijevoza na snazi od 2018. godine, a njegovim uvođenjem u Hrvatskoj je došlo do liberalizacije tržišta taksi usluga, što je tu uslugu učinilo dostupnijom hrvatskim građanima i svima koji dolaze u Hrvatsku te je rezultiralo i većom zaposlenosti, u djelatnosti taksi prijevoza.

Međutim, ukoliko se pokaže da je pojedine segmente Zakona potrebno riješiti na drugačiji način, ostajemo otvoreni i spremni saslušati sve prijedloge koji će Zakon učiniti još kvalitetnijim i u konačnici, uslugu koju građani dobivaju kroz taj zakonski okvir još boljom.

Vijesti iz medija