Vlada RH: Usvojen prijedlog zaključka Izvješća o vođenim pregovorima između vlada Hrvatske i Japana za sklapanje Sporazuma o zračnom prometu te Odluka o izmjeni Odluke o pokretanju postupka za sklapanje istog

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj Sjednici donijela je zaključak kojim prihvaća Izvješće službenog izaslanstva Republike Hrvatske o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Japana, o zračnom prometu. Na današnjoj je Sjednici ujedno prihvaćen i konačni prijedlog teksta Sporazuma, utvrđen od strane oba izaslanstva, kojim se utvrđuje da je usuglašeni tekst Sporazuma u skladu s utvrđenom osnovom za vođenje pregovora i sklapanje Sporazuma.

Zaključkom se također utvrđuje da će predmetni Sporazum u ime Vlade Republike Hrvatske potpisati ministar vanjskih i europskih poslova, dr. sc. Gordan Grlić Radman, a u slučaju njegove spriječenosti za potpis se ovlašćuje izvanredni i opunomoćeni hrvatski veleposlanik u Japanu.

Usvojenom Odlukom o izmjeni Odluke mijenja se potpisnik s hrvatske strane (inicijalno je to bio Ministar mora, prometa i infrastrukture) te se briše mogućnost privremene primjene Sporazuma, jer ista nije ugovorena tijekom pregovora.

Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Japana o zračnom prometu uspostavlja se međunarodno - pravni okvir u području međunarodnog civilnog zračnog prometa između Republike Hrvatske i Japana, kojim se omogućava jednostavnije uspostavljanje prometnih, putničkih i robnih tokova između dviju država, a određenim zračnim prijevoznicima dviju država unaprijed se utvrđuju načini i uvjeti poslovanja, na hrvatskom i japanskom tržištu.

Vijesti iz medija