Vlada RH: Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna za sklapanje Ugovora o gradnji gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2023. i 2024. godini za sklapanje Ugovora o gradnji gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom.

Naime, za projekt izgradnje devet (9) gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom proveden je otvoreni postupak javne nabave te je odabrana ponuda tvrtke RIS MARINE d.o.o. s ponuđenom cijenom od cca 11,2 milijuna kuna (s PDV-om).

Predviđena dinamika isporuke novih plovila je dvije brodice u 2023. te sedam brodica u 2024. godini.

Podsjetimo kako Služba traganja i spašavanja na moru (SAR, Search and Rescue) u ovom trenutku raspolaže s ukupno 34 plovila (4 broda i 30 brodica). Plovila su većinom zastarjela (prosječna starost veća od 20 godina), bez mogućnosti djelovanja u svim vremenskim uvjetima.

U razdoblju od 6 godina planirana je obnova čitave flote sa 9 gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom duljine trupa do 8,5 metara, 15 stakloplastičnih brodica duljine do 10 metara, 8 aluminijskih brodica duljine do 15 metara te 2 broda duljine do 25 metara.

Nabavkom ovih plovila bitno će se unaprijediti služba sigurnosti plovidbe i zaštite mora od onečišćenja. Nova će plovila biti bitno boljih maritimnih sposobnosti, smanjit će se prosječna starost flote kao i područje koje će pokrivati svako pojedino plovilo, dok će se brzina reakcije zahvaljujući novim plovilima odvijati u okviru „zlatnog sata“.

Pisane vijesti