Vlada RH: Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna RH u razdoblju od 2022. do 2026. za sklapanje ugovora o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2022. do 2026. godine za sklapanje ugovora o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza u ukupnom iznosu do 592.325.798,88 kn.
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provelo je postupak izbora temeljem Javnog natječaja za obavljanje redovitog zračnog prijevoza u skladu s obvezama javnih usluga objavljenog 25. listopada 2021. u Službenom listu Europske unije (2021/C430/08).
 
Natječajnu dokumentaciju je zatražilo i preuzelo pet prijevoznika, dvije zračne luke i jedno zračno pristanište, dok su službene ponude u predviđenom roku dostavila dva prijevoznika – Croatia Airlines i Trade Air. Izvan roka nije dostavljena niti jedna ponuda.
 
Analizom pristiglih ponuda, utvrđeno je da je dokumentacija sadržana u obje ponude potpuna te da je udovoljeno svim obveznim uvjetima propisanim javnim natječajem.
 
Slijedom navedenog, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je odlučilo da se za obavljanje redovitog zračnog prijevoza u skladu s obvezama javnih usluga u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 4. srpnja 2022. do 28. ožujka 2026. sklope ugovori sa zračnim prijevoznikom Croatia Airlines d.d. u opsegu utvrđenim javnim natječajem za linije Dubrovnik – Zagreb - Dubrovnik, Split – Zagreb - Split, Zagreb – Zadar – Pula – Zadar - Zagreb, Zagreb – Brač - Zagreb, Osijek – Dubrovnik – Osijek i Osijek – Split – Osijek.
 
Sa zračnim prijevoznikom Trade Air d.o.o. sklopljen je ugovor za linije Osijek – Zagreb - Osijek, Osijek – Pula – Split – Pula - Osijek, Osijek – Rijeka – Osijek, Rijeka – Split – Dubrovnik – Split – Rijeka, Rijeka – Zadar – Rijeka i Osijek – Zadar – Osijek.
 
Financijska sredstva potrebna za naknadu navedenim zračnim prijevoznicima osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu u iznosu od 58.221.689,99 kn.
 
Financijska sredstva potrebna za navedenu naknadu u razdoblju od 2023. do 2026. godine također će se planirati i utvrđivati u Državnom proračunu Republike Hrvatske na stavkama u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vijesti iz medija