Vlada RH: Odluka o donošenju programa potpore male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog i turističkog sektora te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju poslovanja uslijed pandemije Covid-19

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o donošenju programa potpore male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog sektora, turističkog te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije Covid-19.

Riječ je o Programima potpora male vrijednosti za pomoć djelatnostima koje su tijekom aktualne krize pandemije COVID-a 19 pretrpjele najveće gubitke, a nisu bili službeno zatvorene Odlukom Stožera civilne zaštite RH za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Programi imaju za cilj nadoknadu dijela ili svih plaćenih troškova poslovanja onim poduzetnicima koji su tokom 2020., odnosno 2021. godine pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu od najmanje 75%. Popisi prihvatljivih troškova poslovanja detaljno su obrazloženi unutar samih Programa, uključujući i potrebnu dokumentaciju koja je propisana za dokazivanje istih.

Državne potpore malih vrijednosti sukladno ovim Programima dodjeljuju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo kulture i medija, a sve temeljem sredstava osiguranih u Državnom proračunu.

Tako se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zadužuje za provedbu Programa u ukupnom iznosu od 60 milijuna kuna, Ministarstvo turizma i sporta u ukupnom iznosu od 36 milijuna kuna, dok se Ministarstvo kulture i medija zadužuje za provedbu Programa u ukupnom iznosu proračuna od 54 milijuna kuna.

Potpore će biti isplaćene jednokratno u skladu s raspisanim Javnim pozivom kojim će se detaljno definirati kriteriji za odabir poduzetnika i drugi uvjeti koje poduzetnici moraju ispuniti kako bi bili korisnici navedenih Programa.

Javni poziv, kao i rezultati istoga bit će objavljeni na službenim mrežnim stranicama navedenih ministarstava. Potpore iz Programa dodjeljivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

Vijesti iz medija