Vlada RH: Usvojen Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje dijela projekta ''Hrvatska - dovršetak autoceste na koridoru Vc''

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje dijela projekta ''Hrvatska - dovršetak autoceste na koridoru Vc''.

Sredstva iz Zajma iskoristit će se za financiranje dovršetka izgradnje 17,5 km duge dionice između mosta Halasica i Belog Manastira te 5 km duge dionice između Belog Manastira i mađarske granice. Ukupna vrijednost zajma namijenjenog za završetak preostalih dionica koridora Vc kroz RH iznosi 55 milijuna eura.
 
''Ovim zajmom zaokružena je financijska konstrukcija izgradnje punog profila koridora Vc kroz Republiku Hrvatsku. Ukupna duljina hrvatskog dijela koridora pritom iznosi 96,1 kilometar, što uključuje i most Svilaj koji je praktički završen.'', istaknuo je ministar Butković.

Zajam postaje operativan tek nakon potvrđivanja Ugovora o jamstvu, dok za izvršenje financijskih obveza društva Hrvatske autoceste d.o.o., kao zajmoprimca, jamči Republika Hrvatska. Rok za otplatu zajma je 15 godina, uključujući 3 godine počeka na otplatu glavnice, te 12 godina otplate, uz varijabilnu kamatnu stopu i 6-mjesečni EURIBOR plus jedan posto marže.

Istaknimo kako je riječ o iznimno važnom infrastrukturnom projektu, koji prometno povezuje područje Mađarske, istočne Hrvatske i BiH s Jadranskim morem, a proteže se od Budimpešte do luke Ploče. Kada koridor Vc u potpunosti bude dovršen, autocesta će u prometnom smislu pridonijeti skraćenju vremena putovanja te povećanju sigurnosti prometa. Koridor će preuzeti veći dio teretnog prometa, dok će gospodarske benefite novog prometnog pravca osjetiti sve tri zemlje kroz koje autocesta prolazi.


Najave