Potpisan Ugovor kojim je osigurano 520 milijuna kuna za izgradnju ceste DC403

Slika /arhiva/nsl MIN-HCRI 18-12_18.jpg
U Rijeci je potpisan više od 520 milijuna kuna vrijedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka, a čime su osigurana sredstva nužna za izgradnju ceste koja će zapadni dio luke Rijeka povezati direktno na glavne cestovne pravce Hrvatske i dalje prema Europi.

Riječ je o cesti dugoj oko 3 km koja će omogućiti brže dopremanje i otpremanje tereta u riječku luku i otvoriti potpuno novi ulaz u središte Rijeke. Uz to, novi će cestovni pravac na koji se čekalo petnaestak godina ukloniti postojeća uska grla, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke, ali i poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području.

Ugovor kojim je osigurano 520 milijuna kuna za izgradnju ceste D403 potpisao je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa ravnateljem Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU, Tomislavom Petricom te predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta, Josipom Škorićem. Od 520 milijuna  kuna vrijednog Ugovora, 85 posto prihvatljivih troškova ili oko 442 milijuna kuna čine sredstva EU, a preostali iznos od 78 milijuna kuna sufinancira se iz Državnog proračuna.

Uspjeli smo u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija zatvoriti financijsku konstrukciju za izgradnju ove uistinu važne prometnice koja ima golem značaj, ne samo za riječku luku i buduću Zagrebačku obalu, već i za sam Grad budući će neke od glavnih riječkih prometnica biti spojene na državnu cestu D403.“. - rekao je nakon potpisivanja ministar Butković, zahvalivši se svima koji su doprinijeli pripremi projekta, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Primorsko - goranske županije i Grada Rijeke, a posebno Hrvatskim cestama koje su, kako je kazao ministar, još jednom pokazale da mogu voditi velike infrastrukturne projekte.

Sada je pred nama velik posao u provedbi ovoga projekta i slijedi raspisivanje javnog natječaja te vjerujem da ćemo u godini koja je pred nama započeti s radovima.“. - rekao je ministar Oleg Butković.

Tijekom tri godine, koliko bi trebali trajati radovi, izgradit će se ukupno 3,5 km prometnica, dio glavne trase od čvora Škurinje do luke te spojna cesta prema Zvonimirovoj ulici,  a rekonstruirat će se dio te  i Ulice Rikarda Benčića, kao i rampe u čvoru Škurinje. Riječ je o vrlo kompleksnoj izvedbi s obzirom da glavna trasa i spojne ceste prolaze kroz izgrađeno gradsko područje pa će, među ostalim, biti potrebno izgraditi 10 potpornih zidova u ukupnoj duljini od oko 1,4 km te tunel duljine 1,26 km i dva vijadukta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture osvrnuo se na još neke važne projekte koji će, također, imati utjecaj na konkurentnost luke Rijeka. „Uskoro krećemo i s projektom željezničke pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, ukupne vrijednosti 360 milijuna eura, koji je u međuvremenu dobio potvrdu JASPERS-a te ćemo i za njega ubrzo potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Iz dana u dan pokazujemo da projekata ima sve više i da smo sve uspješniji u korištenju europskog novca.“. - istaknuo je ministar Butković i zaključio da sa potpisivanjem ovog Ugovora, investicije u prometu danas dosežu 20 milijardi kuna, što predstavlja veliki investicijski ciklus koji će pomoći rastu gospodarstva i BDP-a.

Na današnjem potpisivanju Ugovora u Rijeci sudjelovali su i župan Primorsko - goranske županije, Zlatko Komadina te  gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel.


Najave