Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove godine osiguralo dodatnih 100 milijuna kuna za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih cesta

Slika /arhiva/nsl zuc-DU_07.jpg
U petak, 6. prosinca ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković donio je Odluku o dodjeli sredstava, temeljem koje je u ponedjeljak, 10. prosinca potpisao 20 ugovora kojima se županijskim upravama za ceste (ŽUC) dodjeljuje ukupno 100 milijuna kuna.

Riječ je o dodatnom iznosu osiguranom kroz Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu, a koji se ŽUC-evima dodjeljuje za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2018. godini, s mogućnošću korištenja i tijekom 2019. godine.

Osiguravanjem dodatnih 100 milijuna kuna i ove godine, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastoji smanjiti financijski jaz koji je kod ŽUC-eva nastao ukidanjem dijela sredstava, a radi čega, gotovo svi, imaju problema s nedostatkom sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta.

Prilikom raspodjele sredstava Ministarstvo je prvenstveno uvažavalo stvarne potrebe pojedinog ŽUC-a, na način da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da su im najpotrebnija, uzimajući u obzir prvenstveno stanje cestovne infrastrukture i broj kilometara pod upravljanjem te ostale ključne parametre.

Primjenjujući ovakav model raspodjele sredstava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iskazuje namjeru za poboljšanjem i ujednačavanjem standarda održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta, a sve s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava.

Podsjetimo, na jednak je način sto milijuna kuna dodijeljeno i prošle godine, i to za Bjelovarsko - Bilogorsku županiju, Brodsko - Posavsku, Dubrovačku - Neretvansku, Istarsku i Karlovačku županiju, Koprivničko - Križevačku, Krapinsko - Zagorsku, Ličko - Senjsku, Međimursku, Osječko - Baranjsku, Požeško - Slavonsku, Primorsko - Goransku, Sisačko - Moslavačku, Splitsko - Dalmatinsku, Šibensko - Kninsku, Varaždinsku županiju, Virovitičko - Podravsku, Vukovarsko - Srijemsku te Zadarsku i Zagrebačku županiju.


PRILOG
ODLUKA - o dodjeli sredstava županijskim upravama za ceste za potporu održavanju, rekonstrukciji i građenju županijskih i lokalnih cesta u 2018. godini (.pdf)
11.12.2018. - Priopćenje za medije - I ove godine osigurano dodatnih 100 milijuna kuna za ŽUC-eve (.pdf)


Najave